Delgaz a pus deja 3.000 de contoare inteligente în Suceava și continuă instalările

Delgaz Grid continuă investițiile cu fonduri europene în extinderea contorizării inteligente și modernizarea rețelelor electrice în municipiul Suceava, arată compania într-un comunicat de presă.

Lucrările, demarate la sfârșitul anului trecut, au fost finalizate în 7 din cele 38 de zone incluse în proiect. Au fost montate aproape 3.000 de contoare SMART, 170 de tablouri electrice, iar lucrările de modernizare ale rețelei au fost realizate în proporție de 20%, arată compania.

În același timp, se află în stadiu avansat de implementare infrastructura software necesară funcționării componentelor sistemului de monitorizare inteligentă a distribuției (ADMS: managementul energiei – contorizare inteligentă, monitorizarea rețelei și managementul întreruperilor).

“Estimăm finalizarea întregului proiect în luna septembrie a anului în curs și suntem recunoscători autorităților locale, Asociațiilor de proprietari și cetățenilor pentru sprijinul acordat în derularea lucrărilor”, arată Delgaz Grid.

“Investiţia este cofinanțată cu peste 60,7 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon), contribuţia companiei noastre fiind de peste 13,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA în valoare de 14,1 milioane lei. În cadrul proiectului vor fi montate în total peste 10.500 de contoare inteligente (SMART) la consumatori din cartierele George Enescu, Zamca, Mărășești și Centru din municipiul Suceava. Reţeaua de distribuţie de joasă tensiune va fi reabilitată prin înlocuirea a circa 25 de km de cabluri şi a peste 1.700 de tablouri electrice (firide)”, mai spune compania.

Proiectul vizează atingerea unor obiective generale:

  • Reducerea timpilor de întrerupere a serviciului și a numărului de deranjamente/incidente, mai ales a celor neplanificate;
  • Monitorizarea alimentării cu energie de la nivelul nodurilor rețelei până la nivelul consumatorului și intervenția rapidă, de la distanță, în cazul unor dis-funcționalități, întreruperi etc.;
  • Reducerea pierderilor, atât de natură tehnică, cât și comercială prin menținerea parametrilor energiei livrate în zona valorilor nominale.

În plus, contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii și facilităţi, și anume:

  • Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
  • Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de esti-mare, permiţând clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
  • Facilitează alegerea de către client a unor tarife diferențiate;
  • Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
  • Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Compania Delgaz Grid a instalat, până la finalul anului 2023 , circa 435.000 de contoare SMART consumatorilor din Moldova, în anul 2024  având ca perspectivă  montarea a încă circa 71.500 de contoare. Astfel, la sfârșitul acestui an circa 32% dintre clienți vor beneficia de sistemul de contorizare inteligentă, iar până la finalul lui 2028 procentul va ajunge, prin noi instalări, la 47%.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *