UPDATED Deficit enorm de energie electrică în Republica Moldova, țara primește electricitate pe ajutor de urgență din România

Republica Moldova are asigurat mâine, pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru că nu a putut semna contracte pentru diferență. Vecinii noștri vor primi energie electrică din România, în regim de ajutor de urgență.

UPDATE la finalul textului: Autoritățile de la Chișinău recunosc că prețul spot din România a fost prea mare și n-au avut bani să cumpere

Iată ce a comunicat operatorul de transport și sistem al Republicii Moldova, Moldelectrica, cu puțin timp în urmă:

“Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.

Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST a statului vecin”.

Energocom, compania prin care Republica Moldova importă energie electrică a anunțat zilele trecute că livrările de energie electrică din România pe contracte directe sunt în creștere.

“SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MW bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MW bandă, cu 30 MW mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MW la preţ de 1.000 RON/MWh”, arată compania.

Cu toate acestea, Energocom mai trebuie să cumpere energie energie suplimentar, de pe piața spot, pentru a asigura tot consumul țării, în situația în care nu primește pe contract de la centrala din Transnistria sau din Ucraina. În perioada recentă, compania cumpăra energie de piața spot de la București, pentru ziua următoare de consum, și a și anunțat acest lucru.

Totuși, pentru mâine compania nu are achiziționat tot consumul și putem specula și de ce. Prețul în piețele spot din Europa, inclusiv din România, a crescut fabulous azi, pentru livrare mâine, și este de 359 de euro/MWh pe piața spot de la București, sau 1.766 de lei. Posibil un preț mult prea mare pentru furnizorul de stat din Moldova, și greu de plătit și pentru că energia cumpărată în PZU se plătește în ziua de contractare, dar o informare oficială care să spună asta nu a fost făcută de nimeni.

Așadar, Republica Moldova va primi majoritatea energiei consumate mâine în baza achiziției de urgență de la un stat vecin și Moldelectrica nu a spus dacă OTS implicat este Transelectrica, sau compania sa omologă din Ucraina, Unkrenergo. Totuși, Constantin Boroșan, de la Ministerul Energiei din Moldova, a scris pe facebook seara asta că ajutorul vine din România.

Și această energie este scumpă, dar are avantajul că, din ce știm noi, nu trebuie plătită pe loc.

Iată ce a spus vicepremierul Republicii Moldova la 25 octombrie, când țara era afectată de pene de curent:

″Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (astăzi, marți – n.r.). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh.  Este un preț mare? Da, este un preț mare”, a spus atunci Andrei Spînu.

UPDATE: n-au putut să cumpere din piața spot de la București pentru că prețul a fost prea mare

″Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România – n.r.) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republicii Moldova, Andrei Spînu, la Pro TV Chișinău, citat de Profit.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *