DEER, investiții de 689 de milioane de lei în rețele în 2022

Distribuţie Energie Electrică Romania, parte a Grupului Electrica, unul dintre cei şase mari operatori naţionali de reţele de distribuţie a energiei electrice, a anunţat miercuri că are un plan de investiţii pentru anul 2022 în valoare de 689 milioane lei, pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a energiei electrice.

”Distribuţie Energie Electrică Romania, parte a Grupului Electrica, unul dintre cei 6 mari operatori naţionali de reţele de distribuţie a energiei electrice, are un plan de investiţii pentru anul 2022 în valoare de 689 milioane lei, pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a energiei electrice. Direcţiile principale vizează parametri de continuitate şi calitate în alimentarea cu energie electrică, eficienţa energetică şi reducerea pierderilor în reţele; eficienţa operatională, şi implicit, reducerea costurilor cu mentenanţa”, anunţă compania.

Pentru orizontul mediu, compania are în plan, pe lângă continuarea modernizării infrastructurii de reţea, accelerarea digitalizării, dezvoltarea de canale alternative pentru interacţiunile cu utilizatorii, precum şi crearea unui mediu de lucru modern pentru angajaţi, prin implementarea conceptului de Distribuţie Digitală.

Pe termen lung, proiectele companiei au în vedere orientarea către conceptul de smart grid, în linie cu trendurile din industrie.

Recent, compania a semnat un contract privind implementarea unui Sistem Inteligent de Distribuţie a energiei electrice, pentru întreaga reţea, din cele 18 judeţe, cu consorţiul Cuculus GmbH, Elsaco Solutions şi Simetrix Solution. Contractul evaluat la peste 78,6 milioane de lei, include implementarea Platformei Cuculus ZONOS IoT pentru MDC (Meter Data Collection) şi MDM (Meter Data Management), precum şi o gamă largă de servicii adiacente, inclusiv operaţiuni pentru întreaga reţea de distribuţie, timp de opt ani.

În anul 2021, Distribuţie Energie Electrică Romania a realizat investiţii în valoare de 549 milioane lei. Principalele beneficii ale acestor investiţii au constat în îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi creşterea eficienţei operaţionale prin modernizarea, automatizarea instalaţiilor, implementarea tehnologiilor moderne precum şi creşterea eficienţei energetice prin reducerea pierderilor în reţele.

Una din lucrările majore realizate în anul precedent a fost staţia de transformare 110/20 kV în axul LEA 110 kV Bartolomeu – FS Râşnov, circuit comun cu LEA 110 kV ICA Ghimbav. Cu o valoare a investitiei de 25.793.980 lei, lucrarea a avut ca scop mărirea capacităţii de distribuţie a energiei electrice din zonă, zonă aflată în permanentă dezvoltare.

Compania a modernizat şi a extins totodată staţia de transformare 110 kV – Tecuci, judeţul Galaţi. Cu o valoare a investitiei de 10.118.000 lei, cea mai importantă staţie din nordul judeţului Galaţi, asigură bucla de 110 kV între Staţia Smârdan şi Staţia Focşani Vest, fiind racordaţi, la aceasta staţie, producători importanţi de energie regenerabilă.

De asemenea, o altă lucrare reprezentativă de investiţii este modernizarea staţiei 110/20/10kV Baciu, judeţul Cluj, cu o valoare totală de 9.639.999,81 lei.

În urma fuziunii Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud şi a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord, de la 1 ianuarie 2021, a luat naştere Distribuţie Energie Electrică Romania. Noua companie deserveşte aproximativ 3,9 mil. de utilizatori, acoperind 40,7% din teritoriul României, cu o retea de 201.082 km, în următoarele 18 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Mureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa.

După listarea din 2014, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de peste 4,7 miliarde lei investiţi în perioada 2014-2021.

 

1 Comment

  1. Cu furtul de energie cum rezolvă.
    Să înțeleg că acum dacă au semnat mare contract cu consorțiul format din nimeni și nimeni, vor curge date reale de consum și contoarele lor nu vor mai înregistra nordul.
    Mai au mult până departe și după zeci de ani cu investiții la limita de avarie, va mai trece mult timp până ce vom vedea și câteva rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *