Petrom dă de înțeles că în vara acestui an va avea o decizie favorabilă penru demararea investiției în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, care are rezerve de gaze estimate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze, de zece ori consumul anual al țării.
Petrom arată în raportul anual și care sunt investițiile bugetate în acest an, și care este estimarea sa privind portofoliul de rezerve de hirocarburi, și ambele cuprind cifrele din perimietrul Neptun Deep.
Cităm din raport:
“Investitii: circa 2,9 mld lei, incluzand Neptun Deep (2022: 2,6 mld lei): forarea a circa 55 de sonde noi si sidetrack-uri si realizarea a circa 450 de reparatii capitale la sonde (2022: 55 de sonde noi si sidetrack-uri; 647 de reparatii capitale la sonde)”.
“Progres in proiectul Neptun Deep catre decizia finala de investitie, planificata pentru mijlocul anului 2023”
“Rezervele dovedite si probabile de titei si gaze naturale au crescut la 741 mil bep (2021: 680 mil bep), in principal datorita progresului proiectului Neptun Deep, ca urmare a inaintarii declaratiei de descoperire comerciala catre Agentia Nationala de Resurse Minerale, partial contrabalasat de revizuirea in scadere a rezervelor estimate din zacamintele existente”.
Alina Popa, CFO al companiei, a explicat în conferința de presă a companiei că, din circa 2,9 miliarde de lei preconizate în acest an drept investiții pe zona de explorare și producție, 600 de milioane de lei sunt dedicate proiectului Neptun, „cel mai mare din istoria noastră”.
„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027.”, anunța compania în decembrie 2022.
Zăcământul de gaze Neptun Deep ar conține până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Fiecare dintre cele două companii, Petrom și Romgaz, ar urma să investească două miliarde de euro înainte de a exploata primele gaze. Petrom este operatorul