Decizia prin care CE Oltenia a preluat centrala pe gaze Brăila-Chișcani va fi anulată

AGA de la CE Oltenia va decide anularea deciziei prin care Complexul a preluat termcoentrala Chișcani, în 2013, o afacere care nu este clară nici acum. Complexul va angaja și avocați pentru a recupera eventualele daune generate de anularea tranzacției de acum aproape șapte ani.

În ședința Adunării Generale a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia, care va avea loc în data de 10 februarie, acționarii companiei, adică statul român, vor decide asupra anulării tranzacției de acum șapte ani, prin care Complexul Energetic Oltenia a primit, prin dare în plată centrala Brăila-Chișcani.

Cităm din convocator:

“Nota de informare cu privire la soluția de constatare a nulității Hotărârii AGEA nr. 34/27.09.2013 prin care s-a dispus incheierea operatiunii de dare in plata a bunurilor întabulate în cartea funciară nr.70301 a localitatii Chiscani afiate în proprietatea debitoarei ELECTROCENTRALE GRUP SA.

Informare cu privire la efectuarea in perioada imediat următoare a unor demersuri de sesizare în scris a Consiliului Concurenței cu solicitarea de a urgenta notificarea Comisiei Europene conform normelor incidente în cauză.

Aprobarea suspendarii ducerii la îndeplinire a Hotărării AGEA nr. 12/07.04.2015 prin care a fost aprobată declanșarea procedurii de vânzare a activelor din cadrul SE Chișcani.

Aprobarea achizitiei unor servicii de consultanță si evaluare privind sumele de recuperat rezultate ca o consecinta a constatarii nulitatii Hotărârii AGEA nr. S4/27.09.2013”.

Activele termocentralei de la Brăila au fost preluate, în 2013, în contul unei datorii de 30 de milioane de lei pe care centrala, atunci în subordinea Termoelectrica, le avea către Complexul Emergetic Oltenia. De atunci, centrala nu a funcționat niciodată iar presa a relatat de-a lungul anilor că aceasta a fost o afacere proastă pentru CE Oltenia, lucru susținut și de un control mai vechi al Curții de Conturi, aferent activității CEO pentru anul 2014. Afacerea a fost cerectată și de corpul de control al premierului Cioloș.

Fără să existe informații certe, voci din rândul energeticienilor spun că, de fapt, cele două grupuri de la Chișcani, în total 437 MW, cu funcționare pe hidrocarburi, erau într-o stare destul de bună (unii spun că erau chiar noi). Însă, cum centrala nu era eficientă din punct de vedere al costurilor, o parte din echipamente ar fi fost transferate către unitățile din Oltenia, în condițiile în care CEO a avut și câteva încercări de a vinde centrala de la Chișcani, dar nu s-a materializat nimic.

În noiembrie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA de modificare a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine, conform unui comunicat al instituţiei,

„Comitetul de reglementare al ANRE, întrunit în data de 9 octombrie 2019, a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. de modificare a Licenţei nr. 1085 pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine. Modificarea licenţei este necesară având în vedere că blocurile G1 şi G2 din CET Brăila, care aparţine Sucursalei Electrocentralei Chişcani, şi care au o putere electrică instalată de 227 MW, respectiv de 210 MW şi o putere termică instalată de 58 MW fiecare, au fost declarate în stare de indisponibilitate de lungă durată”, se spunea în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *