Debutul tanzacționării energiei electrice la 15 minute în piața spot se amână pentru toamnă

Comitetul de Coordonare a Cuplării Pieței revizuiește data de lansare pentru granularitatea de 15 minute în SDAC (single day-ahead coupling). Data lansării a fost reprogramată de la 11 iunie la 30 septembrie 2025, potrivit unui comunicat al operatorului pieței de energie electrică din România, OPCOM.

Testele pentru introducerea tranzacționării la 15 minute au fost demarate în luna aprilie și, iată că după finalizarea lor momentul debutului tranzacționării se amână pentru la toamnă.

“Ca parte a angajamentului continuu al OPEED-urilor și OTS-urilor de a livra o soluție robustă pentru piața europeană, părțile implicate în proiect au confirmat că testele de performanță ale sistemelor comune, precum și testele procedurale, au fost finalizate cu succes. Testele cu participanții la piață au evoluat favorabil, iar majoritatea părților implicate în proiect au fost tehnic pregătite pentru lansarea programată în data de 11 iunie 2025.

Cu toate acestea, din cauza unor aspecte non-tehnice de disponibilitate a unor părți, părțile implicate în proiect, în cadrul mecanismului de guvernanță al proiectului, anunță amânarea lansării proiectului privind trecerea la granularitatea de 15 minute (15-Minute Market Time Unit – MTU) în cadrul SDAC, noua dată fiind 30 septembrie 2025 (prima zi de tranzacționare), pentru livrarea aferentă datei de 1 octombrie 2025. Au fost analizate scenarii alternative de lansare (inclusiv fezabilitatea tehnică) însă calendarul de implementare nu poate fi respectat”, arată OPCOM.

“Planificarea detaliată actualizată va fi prezentată în cadrul viitoarelor reuniuni ale Grupului Consultativ pentru Cuplarea Pieței (MCCG) și Comitetul European al Părților Interesate de piață (MESC), întâlniri ce vor avea loc în datele de 2 iunie 2025, respectiv 3 iulie 2025. În timp ce părțile implicate în proiect vor continua testările pentru a sprijini disponibilitatea și asigurarea unor condiții robuste de piață, participanții la piață sunt în continuare încurajați să ia parte la testări, pentru a se familiariza cu scenariile simulate și a-și asigura pregătirea completă pentru lansarea operațională”, mai arată OPCOM.

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală a tranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.

Proiectele de Cuplare a Pieței Intrazilnice (single intraday coupling – SIDC) și SDAC au fuzionat acum trei ani, formând MCSC. Acesta este compus din burse de energie, cunoscute oficial ca operatori nominalizați ai pieței de energie electrică (NEMO – în cazul României OPCOM și Bursa Română de Mărfuri ), și operatori de transport și sistem (TSO).

SDAC alocă capacitatea transfrontalieră limitată prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun. Acesta ia simultan în considerare constrângerile de transport transfrontalier, având ca obiectiv crearea unei piețe unice pan-europene de energie electrică pentru ziua următoare.

Piața se confruntă cu o creștere a surselor intermitente – energia eoliană și solară, care sunt complet expuse schimbărilor meteorologice neașteptate. Pe viitor, unitatea de timp de 15 minute ar putea fi redusă la cinci minute sau chiar mai puțin.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *