Două noi hidrocentrale, gândite acum 35 de ani, ar putea fi în sfârșit finalizate în zona defileului Oltului, odată de Guverul va aproba amplasametul lucrărilor și exproprierile, despre care deja Ministerul Energiei a elaborat proiectul de act normativ.
“Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”, în suprafață de 1.096,4412 ha, potrivit planului cu coridorul de expropriere aflat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale Racovița și Câineni din județul Vâlcea și Boița, Tălmaciu, Turnu Roșu, Racovița și Avrig din județul Sibiu”, scrie în proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Miisterul Energiei, care stabilește declanșarea exproprierilor necesare pentru această lucrare.
Valoarea totală a exproprierilor se ridică la 18,5 milioane de lei, iar de acordarea lor se va ocupa Hidroelectrica, banii venind de la buget.
Este vorba despre un proiect mai vechi al companiei de stat Hidroelectrica, devenit o lucrare de utilitate publică de interes național,„Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”.
Proiectul de amenajare hidroenergetică a defileului Oltului a fost decis în 1989.
“Amenajarea hidroenergetică a fost concepută în 5 trepte de cădere, cu biefuri conjugate, fiecare treaptă fiind de tipul centrala-baraj cu lac de acumulare îndiguit. Schema de amenajare a obiectivului de invesții cuprinde 5 centrale hidroelectrice (CHE) Lotrioara, Câineni, Robești, Racoviță și Cornetu”, se arată în nota de fundamentare a HG.
Acum funcționează centralele Cornetu (30,5 MW) și Robești (28,2 MW), puse în funcțiune în 2002, respectiv 2012, și, parțial hidroecentrala Racovița, de 30 MW, care a avut o punere în funcțiune parțială în 2019. Mai sunt de finalizat lucrările la două centrale hidroelectrice, Câineni și Lotrioara, de 28,2, respectiv 27,7 MW. Energia de proiect a celor două hidrocentrale este estimată la 105 GWh/an, împreună.
Valoarea lucrărilor pentru a se pune în folosință cele două centrale a fost estimată de Hidroelectrica la 337 milioane de lei într-o centralizare a planurilor de investiții care a fost făcută însă în urmă cu aproape patru ani, deci cu siguranță lucrările sunt semnificativ mai scumpe acum.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.