UPDATED De unde își vor primi anul viitor furnizorii de energie compensațiile pentru plafonarea prețurilor? Fondul pentru Tranziție Energetică nu are nimic prevăzut în bugetul pe 2024. Companiile cer explicații Guvernului, vorbesc despre “dinamitarea schemei” și “risc de colaps”

Fondul pentru Tranziție Energetică, cel din care se fac preponderent plățile căre furnizorii de energie electrică și gaze, nu are aloată nicio sumă în bugetul pentru 2024, potrivit datelor publice. UPDATE: La câteva ore după publicarea textului nostu, Federația ACUE, ce reprezintă companiile din secor, a emis un comunicat de presă în care cer explicații Guvernului și vorbesc despre dinamitarea schemei de plafonare a prețului, și despre un ric de colaps pentru întreg sistemul energetic.Vedeți integral comunicatul ACUE la finalul textului.

Datele din proiectul de buget pentru anul viitor arată că nu s-a bugetat nimic la capitolul venituri pentru Fondul de Tranziție Energetică. Dacă în dreptul veniturilor pentru anul 2022 apare suma de 3,6 miliarde de lei, apoi în dreptul veniturilor pentru 2023 suma de 9,7 miliarde de lei, pentru anul 2024 și mai departe, ca estimare pentru 2025, nu este trecut nimic în buget. Iată imaginea din anexa cu datele din buget, așa cum apar la Ministerul de Finanțe

Situația nu are cum să nu ridice semne de întrebare în piață, în condițiile în care chiar estimările oficiale dădeau ca certă necesitatea unor plăți de circa 3 miliarde de lei în anul 2024, drept compensații pentru furnizorii care prefinanțează din surse proprii schema de plafonare a prețurilor la consumatorii finali la care îi obligă legea.

După cum se știe, statul oricum plătește greu și cu întârziere sumele datorate, unele surse din piață spunând că deja s-a strâns din nou datorii de circa 3,6 miliarde de lei, plăți care ar fi fost avizate de ANRE, dar care nu ar fi fost încă onorate. Iar furnizorii au apelat de-a lungul acestui an la credite de ordinul miliardelor de lei în total, la care plătesc dobânzi care nu sunt transferate în factura clienților – totul trebuie să “intre” în marja reglementată de furnizare de 73 de lei/MWh, care ar trebui să acopere toate costurile furnizorului.

Potrivit ultimelor date publicate acum o lună, ANRE a verificat şi transmis spre decontare de la bugetul statului, pentru furnizorii de energie, o sumă de circa 22,45 miliarde lei.

Alte fonduri?

Fondul pentru Tranziție energetică este alimentat din taxele plătite de producătorii de energie electrică – 100% din prețurile de vânzare a energiei la prețuri de peste 450 de lei/MWh, din impozitul suplimentar impus producătorilor de gaze și, mai nou, din celebra taxă de solidaritate percepută de la companiile petroliere.

Un act normativ din toamnă care a făcut multă vâlvă la acea vreme, a stabilit totuși că furnizorii pot fi plătiți, pe lângă acest fond și din “alte surse legal constituite”, fără a se specifica însă care.

UPDATE: „Guvernul dinamitează schemele de plafonare a prețului energiei livrate clienților: 0 lei pentru compensarea clienților și risc de colaps pentru întregul sector energetic” – COMUNICAT ACUE

  • Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie
  • Restanțele la plată sunt deja de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget
  • Riscul imposibilității asigurării energiei este unul real, extrem de grav și inevitabil, acesta conducând la colapsul sistemului energetic național

ACUE constată cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.

Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României – imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, subliniază Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația care reunește o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.

În momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii  de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene.

Citește și:

Posibil eșec al lui Burduja? Furnizorii de energie nu își pot permite schema de factoring bancar propusă ca soluție la neplata la timp a datoriilor statului, cât timp statul nu-și asumă nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *