De la 1 august s-au scumpit gazele. Ce economie faci dacă îţi schimbi acum furnizorul

La 1 august, preţurile finale reglementate pentru gazele naturale plătite de populaţie au crescut cu încă 5,83%, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceeaşi ANRE spune, în fiecare comunicat în care anunţă modificări de preţuri, că există pentru consumatori opţiunea să treacă pe piaţa concurenţială. Cu cât este mai avantajos.

După majorarea de la 1 august, preţul final reglementat pentru clienţii casnici ai Engie, adică cei din jumătatea de sud a ţării, este de 135,87 lei/MWh, fără TVA, pentru categoria de consum B2, cea mai întâlnită pentru cei care au şi centrale murale pe gaz, între 23 şi 116 MWh de gaz pe an.

Pentru clienţii E.On, respectiv clienţii casnici care nu au remunţat la furnizarea reglementată din jumătatea de nord a ţării, preţul final reglementat este de 140,68 lei/MWh, aferenţi aceleiaşi tranşe de consum.

Piaţa gazelor naturale pentru populaţie este însă liberalizată, iar consumatorii pot alege un nou furnizor, dacă sunt mulţiumiţi de preţ şi de condiţii. Singura deosebire faţă de piaţa de electricitate este că, dacă fac acest pas, clienţii nu se mai pot întoarce la regimul reglementat (cel puţin nu încă, pentru că legislaţia se va schimba) ci pot schimba furnizorul conurenţial doar cu ala furnizor concurenţial.

Preţurile de pe piaţa concurenţială

ANRE are pe site un comparator de oferte de preţ pe piaţa concurenţială pentru energie electrică şi gaze naturale, acolo unde furnizorii îşi pblică ofertele. Am ales două mari oraşe, câte unul din zona de Nord şi de Sud a ţării, pentru a arăta ofertele alternative.

Pentru zona de sud a ţării, exemplificăm cu Bucureştiul. În comparatorul ANRE există opt oferte de piaţă concurenţială mai bune decât preţul reglementat al Engie. Cea mai bună ofertă este cea a Electric & Gas Power Trade SRL, cu un preţ final de 128,55 lei/MWh. Aşadar, economia maximă pe care aţi putea-o face este de 5,3%, fără TVA.

Pentru zona de nord a ţării, unde furnizor reglementat este E.On, am ales să exemplificăm cu ofertele pentru Cluj-Napoca. Există nu mai puţin de 17 oferte ale furnizorilor alternativi care au preţuri finale de furnizare mai mici decât preţul reglementat de stat pentru E.On în Cluj. Cea mai bună este tot cea a Electric & Gas Power Trade SRL, care are un preţ final de 125,07 lei/MWh. Aşadar, comparativ cu preţul reglementat al E.On, preţul este cu 11% mai mic (fără TVA).

Citeşte şi:

Ce se va întâmpla cu depozitele de gaze ale României

Dacă, în eventuala decizie de schimbare a furnizorului există consumatori care nu au încredere în furnizorii mai mici, există şi un furnizor mare, CEZ, care are oferte de piaţă concurenţială mai bune decât cele reglementate pentru fiecare dintre cele două zone. Pentru Cluj, CEZ are a treia cea mai bună ofertă (128,3 lei), iar pentru Bucureşti CEZ are, la fel, tot cea mai bună a treia ofertă, (131,79 lei MWh).

Aşadar, economia teoretică este de două ori mai mare pentru consumatorii casnici care aleg cea mai bună ofertă de pe piaţa concurenţială în jumătatea de nord, faţă de jumătatea de sud.

Potrivit ultimelor date ale ANRE, la finalul lunii aprilie, doar 3,3% din numărul total de clienţi casnici de gaze din România aveau un furnizor concurenţial (117.000 din 3,55 milioane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *