De ce să economisim energie? Material informativ ACUE

Cele mai recente studii confirmă că din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați să găsească noi metode de a economisi energie.

Sintagma „Preţurile la energie electrică” a fost în topul căutărilor pe Google în acest an. Numărul acestora a crescut cu 70% în ultimele luni. La fel şi metodele de economisire pentru un viitor mai stabil.*

Alte studii mai arată că peste 95% dintre consumatori sunt îngrijoraţi de creșterea preţurilor la energie şi aproape un sfert dintre ei intenţionează să reducă temperatura medie la interior. 48% afirmă clar că își vor reduce consumul de energie electrică. Iar unul din şase români își doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

În plus, din ce în ce mai mulți consumatori ar dori să primească sfaturi pentru reducerea cheltuielilor cu energia de la propriul furnizor.** Aceeași tendință se remarcă și în ceea ce privește schimbarea sursei de energie, unde aproape jumătate (46%) dintre români iau în calcul să achiziționeze anul viitor sisteme de panouri fotovoltaice.***

Resursele clasice de energie (petrol, cărbuni și gaze naturale) sunt finite, poluante. Acestea trebuie înlocuite treptat de resurse curate (apă, soare, vânt, biomasă), dar care nu pot asigura constant alimentarea clienților. Sunt necesare variante fezabile economic pentru stocarea energiei în baterii. Până atunci, gazul, cărbunele și apa din lacurile de acumulare asigură energie când nu avem soare și vânt.

Astfel, în contextul crizei energetice, când prețul gazelor naturale a atins niveluri record, și în consecință, la fel și cel al energiei electrice întrucât o parte importantă din unitățile de producție folosesc gazul ca materie primă, economiile de energie sunt esențiale și au devenit o resursă în sine. Iar un prim răspuns pentru a face față prețurilor ridicate este reducerea cererii. Însă volatilitatea prețurilor la energie reconfigurează și comportamentul consumatorilor, care au acum o nouă abordare în ceea ce privește modul de consum al energiei din propriile locuințe. Se remarcă schimbări voluntare de comportament care ar putea reduce o parte din cererea de energie într-un moment în care fiecare mic gest contează.

Energia electrică este o parte esențială a vieții de zi cu zi și este continuu generată, transmisă, și, în cele din urmă, consumată. Producerea și stocarea (cercetarea și tehnologiile evoluează rapid pe fondul crizei) energiei electrice trebuie să corespundă în orice moment consumului dinamic al sectoarelor rezidențiale și industriale. Pentru a menține echilibrul dintre energia electrică generată și cea consumată, furnizorii de energie trebuie să estimeze cantitatea necesară tuturor sectoarelor de consum pe o gamă largă de intervale de timp, de la secunde la zile.

Europa și-a asumat un plan foarte ambițios de trecere la o economie fără emisii de carbon. În această perioadă de criză energetică fără precedent, UE și statele membre nu și-au abandonat obiectivele climatice. Energia pe care nu o consumăm sau pe care o economisim s-a dovedit a fi resursa cea mai importantă pe care o avem la îndemână – optimizăm facturile la utilități și contribuim la tranziția energetică.

Putem economisi energie prin simple schimbări de comportament sau obiceiuri sau investind în produse și electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic, care reduc atât facturile la energie, cât și amprenta asupra mediului. Un exercițiu simplu, efectuat lună de lună, precum citirea și transmiterea indexului, ajută la evaluarea costurilor, la planificarea lor, la un ghidaj al opțiunilor de economisire și totodată la reducerea risipei de energie. Găsiți detalii despre cum să citiți contorul, în funcție de tipul pe care îl aveți instalat pe site-ul dedicat www.autocitiri.ro sau pe site-urile fiecărui furnizor.

Surse

*Studiu Google despre comportamentul de cumpărare al românilor: de la obiceiurile pandemiei la incertitudine economică, realizat de Savanta, în perioada iunie-iulie 2022

**Studiu Resideo, realizat de SW Research în intervalul septembrie-octombrie 2022

***Studiu E.ON/noiembrie 2022

Articol susținut de Federația Companiilor de Utilități din Energie ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *