De ce s-au plafonat preţurile la utilităţi: ANRE aprobase creşteri de preţuri „nejustificate” pentru unii furnizori de gaz, spune Guvernul. Ce urmează

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat luni că în următoarele zile va fi emis un ordin prin care se va explica măsura referitoare la „blocarea” preţurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi, măsură considerată necesară, în condiţiile în care erau deja prevăzute nişte creşteri de preţuri nejustificate la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale, scrie Agerpres.

„Nu este vorba despre o plafonare a preţului, este vorba despre o blocare a creşterii preţului vizavi de creşterea preţului de referinţă din data de 29 martie, adică de ieri, şi este vorba despre faptul că preţurile pot să scadă, nu pot să crească. În următoarele zile vom emite un ordin, deoarece conform decretului şi a Anexei 1, Ministerul Economiei şi Energiei, pe domeniul economic, este abilitat să emită ordine, vom explicita această măsură, dar era necesară, după cum am văzut şi în presă, erau deja prevăzute de către ANRE nişte creşteri de preţuri după părerea mea nejustificate, la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale, şi nu vrem să avem surprize ca în această perioadă în care preţul gazelor naturale, preţul energiei electrice, preţul combustibilului scad să avem şi aceste surprize”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a subliniat că se va lucra la un ordin care va fi publicat în Monitorul Oficial.

„Vom lucra la un ordin pe care îl vom publica în Monitorul Oficial, prin care să explicităm, pentru că nu este normal nici să se denunţe contracte cu producătorii de energie electrică şi de gaze naturale de către furnizori, să se ducă în piaţă în zilele următoare să cumpere mai ieftin, pentru că este conjunctură, şi să ne trezim ulterior că această scădere nu se reflectă în preţurile la clientul final. Deci vrem să ne asigurăm că toată lumea în această perioadă, în domeniul acesta strategic al energiei electrice şi al gazelor naturale, acţionează corect şi este solidar cu toţi românii. Orice modificare de preţ în jos a producătorului, a pieţei, trebuie să se regăsească şi în buzunarul românilor. Nu vrem ca pe această perioadă de criză, de stare de urgenţă, să existe speculaţii în această zonă”, a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a subliniat că nicio companie nu va avea de suferit. „Dacă anumite companii credeau că pot fi favorizate printr-o decizie administrativă, şi să crească cu 30% preţul la populaţie… Să vă dau un exemplu: nu văd niciun motiv ca populaţia din Otopeni să plătească de la 1 aprilie cu 30% mai mult gazul natural decât până în data de 1 aprilie, în condiţiile în care preţul gazului natural la producător scade, nu creşte. Ne-am asigurat prin această ordonanţă că nu se va întâmpla acest lucru”, a mai spus ministrul Economiei.

Fără ca Popescu să dea nume, este vorba despre Premier Energy, furnizor de gaze din Otopeni, firmă controlată de un miliardar polonez, Jiri Smec. Publicaţia G4Media a aflat că ANRE, instituţie condusă de Dumitru Chiriţă de la PSD, a emis, cu puţin timp în urmă, în plină criză a pandemiei de coronavirus, un ordin prin care preţurile pentru furnizarea de gaze în regim reglementat au fost crescute cu circa 20%, de la 130 de lei la 160 lei/MWh. Majorarea ar fi urmat să intre în vigoare la 1 aprilie 2020, în condiţiile în care, pe pieţe, preţurile la gaze scad.

Potrivit Ordonanţei Militare 4, „în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate şi carburanţi nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcţie de cerere şi ofertă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *