De ce a pus Bulgaria taxa pe gazul rusesc care a stârnit iritarea Serbiei și Ungariei. Și ce spun oficialii de la Sofia despre vânzarea rafinăriei Lukoil

Bulgaria a impus taxe punitive asupra operaţiunilor de petrol şi gaze deţinute de Rusia, într-un efort de a le face mai puţin profitabile şi de a-i obliga pe ei şi cumpărătorii lor europeni să caute alte opţiuni, potrivit oficialilor guvernamentali, citați de Agerpres via agenția națională de presă bulgară

Sofia a introdus vineri o taxă de 20 de leva (10 euro) pentru fiecare MWh de gaz provenit din Rusia. Scopul principal al ambelor măsuri a fost acela de a scoate ruşii de pe piaţa europeană, au spus oficialii.

Ministrul bulgar de Finanţe, Asen Vassilev, a declarat că scopul nu este de a face gazul mai scump pentru consumatorii din Ungaria şi Serbia, ci de a face mai puţin profitabilă pentru Gazprom transportarea gazelor prin Bulgaria.

„Noua taxă este . . . în conformitate cu obiectivele UE de reducere a dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia. Deoarece majoritatea contractelor Gazprom au preţul stabilit la punctul de livrare într-o anumită ţară, cel mai probabil taxa nu va avea niciun impact asupra preţurilor la gaze din aval”, a spus el. „Va reduce doar profiturile Gazprom”.

El a asirmat că Guvernul a notificat Bruxelles-ul cu privire la modificări. Un oficial UE a spus că Comisia Europeană „evaluează” această problemă.

Vassilev a spus că presiunea Guvernului asupra companiilor ruseşti a determinat, de asemenea, Lukoil să înceapă procesul de vânzare a celei mai mari rafinării din sud-estul Europei, care este situată lângă Burgas, un oraş bulgar de pe coasta Mării Negre. „Probabil că există un avantaj economic în schimbarea acţionariatului rafinăriei”, a spus el pentru Financial Times. „Unele firme şi-au exprimat interesul”.

Guvernul nu este implicat în vânzarea rafinăriei, care furnizează mai mult de jumătate din producţia sa clienţilor internaţionali – inclusiv transporturi cruciale de motorină către Ucraina la începutul invaziei Rusiei. Dar ministrul a spus că Sofia va menţine o serie de măsuri punitive până când vor apărea noii proprietari.

Nervozitate la Belgrad și Budapesta

Decizia Bulgariei de a introduce o taxă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti este o mişcare „ostilă” care ameninţă siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei şi Serbiei, au subliniat marţi guvernele acestor două ţări într-o declaraţie comună citată de Reuters.

„Decizia Bulgariei de a pune o povară fiscală asupra tranzitului gazelor naturale din Rusia este o măsură adversă faţă de Ungaria şi Serbia”, se arată în declaraţia semnată de vicepremierul Serbiei, Sinisa Mali, şi ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto. „Ungaria şi Serbia îşi vor coordona poziţiile şi nu vor lăsa această decizie ostilă a Bulgariei fără un răspuns adecvat”, arată declarația comună.

În timp ce ţările din Vestul Europei au făcut eforturi susţinute pentru a nu mai depinde de gazele ruseşti, Ungaria a primit anul trecut 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti, în principal via Bulgaria şi Serbia, graţie unui acord semnat cu Rusia în 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *