De ce a luat Guvernul bani de la Hidroelectrica și nu a luat de la Nuclearelectrica

Ministrul interimar al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat vineri, la Mangalia, că în cazul companiilor unde statul este acţionar şi nu a cerut dividende, decizia a fost luată pentru a putea fi făcute investiţii.

„La Nuclearelectrica nu am luat dividende, m-am înţeles cu Ministerul Finanţelor să nu ceară dividende de la Nuclearelectrica pentru că este nevoie de investiţii, trebuie să construim reactoarele 3 şi 4, 400 de milioane nu au mai fost date. La Hidroelectrica, nu am fost de acord cu volumul iniţial de dividende care a fost cerut de către Fondul Proprietatea, dar am fost de acord să luăm nişte dividende şi am votat pentru acest lucru, pentru dividende mai puţine, pentru că acolo Hidroelectrica a beneficiat de o conjunctură pe piaţă, încât datorită costului certificatelor de CO2, preţul pe energie produs de Oltenia s-a dus mai sus şi Hidroelectrica a avut un profit, practic speculativ. Deci acolo unde noi considerăm că se pot da dividende, vom lua dividende. Acolo unde vrem ca acele companii să se dezvolte, nu va fi o politică investiţională să luăm dividende la bugetul de stat”, a spus Popescu.

El a menţionat că guvernanţii nu vor accepta transferul de preţuri între companii şi nici „alte lucruri” care sunt interzise, făcând verificările necesare.

„Statul român, până acum, a fost un stat slab. Vreau să vă spun că statul român nu va mai fi un stat slab cât va avea o guvernare liberală. Dacă va trebui să luăm dividende, dacă va trebui să luăm măsuri în aşa fel încât acţionarii diferitelor companii, şi aici nu vorbim de Mangalia, vorbim de toată ţara, să se respecte legile, le vom lua. Nu vom accepta transferul de preţuri între companii, nu vom accepta lucruri care sunt interzise şi le vom verifica. Există legislaţie şi ne vom asigura că acea legislaţie va fi implementată şi va fi, după caz … persoanele respective care o încalcă vor fi trase la răspundere. ANAF-ul trebuie să îşi facă treaba, avem Consiliul Concurenţei care trebuie să îşi facă treaba, deci eu nu cred că cineva îşi va mai permite să facă ceea ce a făcut în trecut”, a declarat ministrul Economiei, în timpul unei vizite efectuate la Şantierul Naval Damen Mangalia.

Referitor la unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Virgil Popescu a spus că acestea vor fi construite cu „parteneri din UE şi NATO”.

„Vom face reactoarele 3 şi 4. Pentru a face reactoarele 3 şi 4 avem nevoie ca Ministerul Transporturilor să se apuce de un proiect pentru a amenaja în acea zonă Dunărea şi a fost bugetat de către Ministerul Transporturilor, iar anul acesta vom lua această decizie, cu 3 şi 4, pentru că nu putem să o întârziem. Aveţi răbdare şi veţi avea şi răspunsul la întrebarea privind când începem lucrarea”, a afirmat Popescu, într-o conferinţă de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *