Șantierul naval din Mangalia va produce structuri topside pentru industria offshore

Damen Offshore Construction (divizia de construcţii offshore a Damen) anunţă două proiecte ale Aker Solution, furnizor pentru industria energetică globală, care sunt produse la Damen Mangalia. Cele două proiecte sunt două structuri numite şi “topside” sau structuri de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current), iar prima dintre ele va fi livrată la jumătatea acestui an, potrivit agenției News.ro.

”Grupul Damen Shipyards îşi valorifică resursele şi experienţa în domeniul construcţiilor navale pentru a deveni o forţă majoră în domeniul construcţiilor offshore. Compania vede perspective importante în domeniul eolian offshore, în special în sectorul eolian plutitor emergent şi recunoaşte, de asemenea, potenţialul altor segmente ale sectorului energetic offshore şi al acvaculturii. Damen oferă în prezent un serviciu integrat de construcţie şi livrare pentru clienţi împreună cu furnizarea expertizei complete în fabricarea şi ingineria acestor proiecte”, anunţă compania.

Şantierul Naval Damen Mangalia (DSMa) din România, cea mai mare unitate a grupului, va avea un rol important în această nouă dezvoltare de business. Şantierul este dotat cu toate facilităţile necesare manipulării structurilor foarte mari, de asemenea este echipat cu o linie de panouri semiautomată, spaţii moderne de sablare şi vopsire, o macara tip portal de 1.000 de tone şi alte echipamente care o fac foarte eficientă din punct de vedere operaţional, dar şi economic.

În prezent, compania livrează două proiecte de transmisie offshore HVDC (High-Voltage Direct Current) la DSMa, ambele fiind construite în cadrul unor contracte cu Aker Solutions, în calitate de contractor principal EPCI.

Lucrările au început anul trecut şi odată cu începerea asamblării şi echipării, primul proiect va fi livrat în prima jumătate a anului 2023, iar cel de-al doilea va fi livrat în primul trimestru al anului 2024. Odată finalizate, platformele HVDC vor pleca spre şantierul Aker Solutions din Stord, Norvegia, unde echipamentul HVDC se va instala şi se va pune în funcţiune înainte de fi livrate spre destinaţia finală.

Damen se ocupă de construcţia structurală, protecţia suprafeţei, echiparea, izolarea, iluminatul, conducte, cablarea locală şi altele, precum şi de construcţia grilajelor de transport. Principiile de proiectare după care s-a realizat design-ul structural realizat de Aker Solution permit un proces de fabricare eficient atunci când este combinat cu facilităţile disponibile la DSMa. Experienţa îndelungată a Damen în domeniul construcţiilor navale, împreună cu facilităţile Şantierului Naval Damen Mangalia, asigură cea mai înaltă calitate în execuţia proiectelor actuale şi viitoare.

„Damen Shipyards Group este un partener cheie pentru noi în domeniul eolian offshore. Instalaţiile lor sunt adaptate pentru fabricarea acestor tipuri de structuri, iar compania împărtăşeşte pasiunea noastră pentru realizarea de proiecte mari şi complexe în condiţii de siguranţă şi sustenabilitate. Am construit o relaţie foarte solidă cu compania în ultimii ani şi considerăm că Damen este o parte esenţială în livrarea cu succes a portofoliului nostru HVDC”, spune Arne Engevik, director HVDC la Aker Solutions.

Damen Shipyards Group îşi desfăşoară activitatea de peste nouăzeci de ani şi oferă soluţii maritime la nivel mondial, prin proiectarea, construcţia, conversia şi repararea navelor şi a componentelor navelor.

Damen operează 35 de şantiere navale şi alte 20 de companii în 20 de ţări, susţinute de o reţea de vânzări şi service la nivel mondial. Damen Shipyards Group oferă locuri de muncă directe pentru peste 12.000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *