Daikin: Cerere în creștere pentru pompa de căldură ca alternativă la  vechiul sistem de încălzire   

Piața locală a pompelor de căldură se află pe un trend ascendent și evoluția sa pozitivă continuă și în decursul următorilor ani, conform estimărilor făcute de compania de cercetare și consultanță BRG Building Solutions specializată pe piața de construcții, produse pentru clădiri și industrii utilitare, arată un comunicat emis de Daikin, lider de piață în tehnologia pompelor de căldură.

Conform celui mai recent raport, motorul principal de creștere a pieței l-a reprezentat programul „Casa Verde”, atrăgând echipamente și soluții de încălzire eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului.

Până în anul 2020, se estimează că pompele de căldură utilizate pentru înlocuirea vechiului sistem de încălzire vor reprezenta aproximativ 58% din vânzările totale de pompe de căldură de pe piața locală.

În România, sectorul cu cel mai ridicat consum de energie este cel rezidențial, reprezentând 34% din totalul consumului în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, segmentul rezidențial reprezintă 25,4% din total consum, după cum arată EUROSTAT pe baza studiului „The European Heating Product Markets”.

În acest context, tehnologia pompelor de căldură reprezintă soluția ideală pentru o eficiență energetică, spun cei de la Daikin.

„Previziunile pentru piața locală de pompe de căldură sunt optimiste. Cererea pentru acest tip de echipamente a fost stimulată în ultimii ani în principal de lansarea în 2010 a programului „Casa Verde”, care a încurajat înlocuirea vechiului sistem cu unul care utilizează surse regenerabile de energie. Programul a fost relansat în acest an, însă doar pentru panouri fotovoltaice. Sperăm ca în viitor să fie reincluse și pompele de căldură și tot mai mulți consumatori să se îndrepte spre această soluție eficientă în reducerea emisiilor de CO2, economisirea costurilor și sporirea confortului. Un alt driver important se face simțit în sectorul renovărilor și îl constituie impunerea normelor nZEB pentru clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, atrăgând mai multă strictețe din partea autorităților publice. Astfel, orice renovare majoră trebuie să fie făcută cu soluții de încălzire mai eficiente energetic. Pentru că sunt ușor de instalat, pompele de căldură sunt ideale pentru înlocuiri și renovări. Utilizatorii beneficiază astfel de un singur sistem care răspunde tuturor nevoilor: încălzire, răcire și apă caldă menajeră ”, a declarat Alexandru Rusu, Residential Manager Daikin România, în comunicat.

Un alt sector în care cererea pentru pompe de căldură poate cunoaște o evoluție ascendentă este cea a construcțiilor noi.

„Consumul de energie reprezintă la ora actuală o preocupare dominantă. Și o putem vedea și în sectorul de noi locuințe și proiecte rezidențiale care, conform ultimelor prevederi legislative, trebuie să fie echipate cu soluții de încălzire eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. În aceste condiții, pompa de căldură este soluția viabilă pentru un consum redus deoarece poate fi de până la patru ori mai eficientă decât soluțiile tradiționale de încălzire.”, a adăugat Alexandru Rusu, Residential Manager.

Tot din studiul publicat de BRG Building Solutions reiese faptul că, până în 2030, România și-a propus ca obiectiv reabilitarea termică anuală a cel puțin 3% din numărul total de clădiri publice. Acest lucru reprezintă încă un motor de creștere a vânzărilor de sisteme de încălzire sustenabile și eficiente energetic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *