Cumpărător-surpriză pentru Arpechim şi Oltchim. O firmă rusească ar fi interesată de ambele companii

Compania rusă Oil Gas Trade LLC vrea să preia combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi rafinăria Arpechim şi să investească ulterior o sumă de 300 de milioane de euro în formula integrată a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, citat de Agerpres.

Ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii companiei. La discuţii au participat şi administratorii judiciar ai Oltchim, Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan. Oltchim se află în procedura de insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

„Intenţia companiei Oil Gas Trade este de a prelua atât platforma de la Rm. Vâlcea, divizia petrochimică Bradu, cât şi rafinăria Arpechim, deţinută de OMV Petrom, precizând că sunt pregătiţi să investească dupa achiziţie o sumă de 300 de milioane de euro în formula integrată a combinatului. Ministrul Varujan Vosganian le-a recomandat iniţierea unei discuţii separate cu reprezentanţii OMV Petrom pe subiectul preluării rafinăriei”, afirmă reprezentanţii ministerului în comunicat.
Ministrul le-a transmis investitorilor ruşi şi faptul că Ministerul Economiei este interesat de parteneri care să garanteze existenţa în continuare a combinatului şi i-a asigurat de faptul că firma câştigătoare va beneficia de întreg sprijinul Guvernului României.

„Reprezentanţii Oil Gas Trade au prezentat ministrului Vosganian şi administratorilor judiciari profilul companiei pe care o reprezintă şi au precizat că participarea la procedura de reorganizare judiciară a combinatului de la Rm. Vâlcea coincide cu proiectul de dezvoltare a companiei OGT. Conform propriilor declaraţii, Oil Gas Trade LLC Rusia este un grup format din trei companii, înfiinţat în 2002, activând în industria petrochimică şi farmaceutică”, se mai arată în comunicat.

Oil Gas Trade LLC este, potrivit site-ului propriu, o firmă specializată în tradingul cu ţiţei, gaze şi produse petrochimice, cu sediul la Moscova. Compania are între 11 şi 50 de angajaţi, la capitolul venituri se încadrează între 10 şi 50 de milioane de dolari, iar compania a fost înfiinţată în 2006, după cum arată datele de pe site.

Aceasta este a doua companie care se arată interesată de Oltchim în ultima lună. La 22 august, ministerul anunţa că turcii de la Yildirim Holding sunt interesaţi să participe la procesul de privatizare a combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi la procesul de atragere de investiţii la Cupru Min Abrud. În privinţa Cupru Min, turcii s-au înscris deja la licitaţie.

Anul trecut, o altă companie rusească, TISE, s-a arătat interesată de Oltchim, însă nu a participat la licitaţie. În acţionariatul TISE se află câteva companii deţinute de gigantul rus Gazprom.

Oltchim este în insolvenţă, iar rafinăria Arpechim Piteşti, deţinută de OMV Petrom, este închisă de doi ani. Compania urmează să transforme o parte din ea în depozit de produse petroliere, urmând ca restul instalaţiilor să fie dezafectate.

 

2 Comments

  1. Ruseasca?sa fim seriosi…nu ne mai trezim de 100 de ani cu spiritul rus/sovietic/rus iar?:)Am uitat asa repede odiseea mechtel in care tot ce era mai valoros din combinate ,utilaje de milioane de dolari,au fost demontate si duse in rusia?.Poate daca contractele ar fi intocmite beton si urmarita zilinc!respectarea lor:)ar fi sanse ca acesti,,investitori sa nu fure ce se mai poate si sa duca in rusia.Dar cu cozile noastre de topor gen nastase,ponta,suntem numai buni de jumulit .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *