Cum vor arăta reţelele electrice ale viitorului: Enel creşte de 57 de ori capacitatea instalată anual în baterii, în doar trei ani

Creşterea capacităţii de generare de energie din surse regenerabile face ca marile companii energetice să caute soluţii să integreze parcurile eoliene şi solare în reţele şi să echilibreze sistemele energetice. Stocarea energiei în baterii devine o soluţie îmbrăţişată de tot mai mulţi, iar capacitatea bateriilor urmează să crească exponenţial.

Dacă în acest an divzia de soluţii inteligente a grupului energetic italian Enel, EnelX, estimează să monteze unităţi de stocare a energiei electrice de 3 MW, peste trei ani, în 2021, va ajunge să instaleze baterii de 173 MW, doar în acel an

Estimarea apare în prezentarea strategiei companiei pentru perioada 2018-2021, arătată presei şi investitorilor la evenimentul Capital Markets Day, care a avut loc la Milano.

Aşadar, în doar trei ani, capacitatea instalată anual de EnelX, în baterii, creşte de 57 de ori, lucru care spune multe despre cum văd companiile energetice mari configuraţia sistemelor energetice ale viitorului.

 

Aşadar, în doar trei ani, capacitatea instalată anual de grup, în baterii, creşte de 57 de ori, lucru care spune multe despre cum văd companiile energetice mari configuraţia sistemelor energetice ale viitorului.

Grupul Enel, prezent şi în România, operează la nivel global capacități de 43 GW în sectorul regenerabilelor, ceea ce îl situează pe primul loc în lume, la acest capitol, dintre companiile listate la bursă. Iar compania va merge tot pe acest drum: până în 2021 inclusiv, va pune în operare 11,6 GW noi în regenerabile, pe piețele unde operează (care reprezintă, grosier, mai mult decât capacitatea instalată care asigură în mod tradițional consumul României).

Acest boom al regenerabilelor trebuie însă însoţit şi de soluţii de integrare a lor în reţele şi de echilibrare, ştiut fiind că sursele de energie verde  (eolian, fotovoltaic), sunt prin definiţie impredictibile iar un sistem energetic nu poate funcţiona doar cu generare de energie din vânt şi soare. Una dintre soluţii este stocarea în baterii: atunci când se generează energia de turbine eoliene şi de panouri fotovoltaice, o parte din ea poate fi stocată, pentru a putea fi apoi eliberată în reţea, când nu e soare sau nu bate vântul. Astfe, soluţia regenerabile-baterii asigură, cel puţin teoretic, o cantitate constantă de energie reţelei în orice moment.

O singură baterie de 1 MW, instalată până acum în România

În România exista momentan o singură astfel de unitate de stocare, instalată în acest an,de doar 1 MW. Ea a fost pusă în funcţiune în localitatea Cobadin din judeţul Constanţa, de EDP Renovables, divizia de regenerabile a grupului Energias de Portugal, activă în România în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile,

Este de asemenea prima unitate de stocare pe care EDP o instalează în Europa şi este instalată în parcul eolian Cobadin 1, operat de EDP Renovables în localitatea dobrogeană.

„Dacă ne uităm către deceniul viitor, până în 2030, ne aşteptăm la o creştere de 20% pe an a capacităţii de colectare. Asta înseamnă că în următorii zece-doisprezece ani ar trebui să observăm o posibilitate de stocare înzecită în comparaţie cu cea de astăzi”, a declarat, cu acea ocazie, Duarte Belo, director-general al EDP Renovables Europa şi Brazilia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *