Reprezentanții industriei regeberabile spun că s-a ajuns la un punct critic în dezvoltarea proiectelor, iar una dintre cele mai mari probleme este racordarea viitoarelor parcuri la rețea.
„Degeaba încercăm să facem investiții în mii și mii de MW dacă nu avem cum să le racordăm și să evacuăm energia. Suntem într-un punct critic, suntem decuplați de realitatea din teren”, a declarat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES, la conferința South East Europe Green EPC.
„Peste 40.000 de MW sunt cu avize tehnice de racordare (ATR) valide. Nu am învățat nimic din primul val de regenerabile, când au fost 20.000 MW cu avize de racordare și s-au pus în funcțiune 5.000 MW. De fapt, marea majoritate a ATR-urilor prevăd întăriri de rețea. Întreg mecanismul prin care investitorul are acces la rețea nu este cel mai bun, la acest moment”, a spus Moise.
El a exemplificat cât de greu este procesul de racordare la rețeaua de distribuție cu un proiect mai mic din zona Transilvaniei.
“Realitatea din teren este mult diferită față de ceea ce ne dorim. O să dau un exemplu care mi s-a părut de noaptea minții. Un ATR în Transilvania, pentru un parc fotovoltaic mic, pentru a evacua 3 MW la regimul “n” n-ar fi trebuit să facă niciun fel de investiție, iar la “n-1” ar fi trebuit să aibă limitare operațională la zero. Pentru a evacua puterea de 5 MW, cât ceruse respectivul investitor, trebuiau reconductorați vreo 200 sau 300 km de linii de 110 kV, cam jumătate din toată Transilvania. Chiar aș avea o întrebare către operatorii de distribuție: Câte linii de 110 kV ați reușit să reconductorați în ultimii 30 de ani, ca să putem să ne dăm seama câte vor putea fi făcute în cei șapte-opt ani cât mai avem pentru a ne atinge targetul. E clar că e nerealist și e clar că întregul mecanism prin care un investitor ajunge la rețea nu este cel mai bun în acest moment”, a spus Martin Moise, într-un o discuție în care colegii săi de panel erau exact reprezentanți ai companiilor de distribuție.
El a opinat că mecanismul nou, prin care se impun garanții celor care cer eliberarea de ATR, este tardiv și trebuia aplicat de mult, ceea ce PATRES a solicitat în trecut, dar ANRE a refuzat.
“Propunerea noastră inițială referitor la racordare, de instituire a garanțiilor din partea investitorilor, este aplicabilă astăzi, dar este prea târziu! Operatorii nu pot retrage valabilitatea unor documente, ar intra în litigii cu constructorii. Trebuia făcută curățenie înainte de a se institui acest mecanism”, a mai spus Moise.
PATRES reprezintă producători din eolian, fotovoltaic și hidro mic cu o putere instalată de circa 3.000 MW. România are instalați în regenerabil acum circa 4.700 MW, plus circa 1.700 MW în instalațiile prosumatorilor.