Conversia a fost făcută de o firmă spaniolă, Bio Fuel Systems (BFS), care a pus la punct un procedeu de conversie accelerată a CO2 în petrol bio, comparabil cu cel clasic, recunoscut drept carburant și care poate fi folosit în industria petrochimică.
Se captează dioxidul de carbon emis de industriile poluante. Acesta este folosit pentru a hrăni micro-alge plasate în țevi verticale și transparente, pentru a favoriza fotosinteza. Numărul acestor alge, selecționate cu ajutorul cercetătorilor de la universitățile din Valencia și Alicante, se dublează la fiecare 24 de ore. În fiecare zi, se prelevează jumătate din tub și se centrifughează conținutul. Pasta rezultată conține 2-3% nutrienți cu valoare adăugată, care se extrage pentru a fi exploatat, și 97% biomasă, transformată în bio-petrol prin cracare la temperatură înaltă, presiune înaltă și fără oxigen.
Prin acest procedeu, 2,2 tone de CO2 sunt folosite pentru producția unui baril de biocarburant. BFS apreciază costul de producție al unui baril la 30 de dolari, dar compania intenționează să vândă produsul cu la prețul petrolului clasic, fosil, pentru a-și putea finanța investițiile în viitoarele sale fabrici.
Unitatea din Alicante a companiei se întinde pe 11 hectare, pe pământul producătorului de materiale de construcție Cemex. Ea va absorbi 130.000 de tone de CO2 pentru a produce 60.000 de barili de biopetrol și 400 de tone de nutrienți pe an (o tonă de astfel de nutrienți costă cam 100.000 de euro).BFS a mai semnat deja pentru amplasarea a alte două unități și vizează 6-8 unități în următorii trei ani.