Cum se descurcă singurul producător român de energie electrică din surse solare

 Singura capacitate de producţie licenţiată a energiei fotovoltaice din România este deţinută de Renovatio Trading, fosta firmă a fiului primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.  Deocamdată lucrează pe pierdere însă, din toamnă, oficialii firmei aşteaptă să primească şase certificate verzi pe MWh livrat ceea ce va aduce Renovatio pe profit.

Renovatio Trading este singura companie din România care are licenţa ANRE pentru producerea de energie din surse solare. Deţine un parc de 1 MW în localitatea Singureni din judeţul Giurgiu, pentru construcţia căruia a cheltuit trei milioane de euro , aproape de două ori mai mult decât costă instalarea unui MW eolian. Valentin Stan, inginer la Renovatio spune, însă, că suma investită se va amortiza „în 7-8 ani” ceea ce este o perioadă relativ scurtă de timp pentru o investiţie în regenerabile. Panourile solare de la Singureni livrează energie în sistem timp de 8-9 ore pe zi, din ianuarie, şi au fost produse de către o filială a grupului-mamă Renovatio Solar.

„Deocamdată mergem pe pierdere pentru că nu au venit, încă, de la Bruxelles normele de aplicare ale legii de acordare de certificate verzi. Din septembrie, odată cu normele, nu se va mai acorda un certificat verde pe MWh livrat, ci şase. Atunci vom deveni şi noi profitabili, dar estimez şi că va fi o explozie de noi proiecte de captare a energiei solare şi a transformării ei în electricitate”, apreciază Stan. Potrivit acestuia, Renovatio a pierdut circa 200.000 de euro de la începutul anului dar are de gând şi să investească în noi capacităţi fotovoltaice. Nu însă  înainte ca cele şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea să fie o certitudine.

În România mai există şi un al doilea producător de energie fotovoltaică, mai vechi, dar extrem de mic. Primăria comunei Floreşti (judeţul Prahova) deţine o centrală fotovoltaică de 0,009 MW, care în primele cinci luni ale acestui an a produs 3,2 MWh însă nu are licenţă de furnizare a energiei în sistem. Un mic producător de energie din surse solare este şi Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele care a instalat panouri fotovoltaice încă de acum zece ani.  La fel, nu deţine licenţă de furnizare a electricităţii.
Renovatio Trading a fost anterior denumită Green Energy şi era era proprietatea fiului primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan-Gabriel Ştefan.

Renovatio Group dezvoltă în prezent proiecte însumand in jur de 2000 MW, în diferite locații de pe glob. Numai în Romania, 500 MW sunt în curs de dezvoltare, iar 252 MW sunt in curs de construire împreună cu firma portugheză EDP Renovaveis, numărul doi european în energie regenerabilă.
Asociaţia Europeană pentru Energie Eoliană estimează că, în România anului 2020, sursele regenerabile vor însemna 42% din consum: 11% eoliene, 27% hidro şi 4% biomasă, iar ţara noastră va fi pe locul şapte în UE. Prima poziţie va fi ocupată de austrieci, cu o pondere de 70%, iar ultima din clasament va fi Ungaria, cu doar 11% .

 

10 Comments

 1. Sunt un doritor de investitie in tr-un camp de fotovoltaice , am toate aprobarile si proiectul aprobat pentru un MW/H dar, imi lipsesc finantarile Proiectul este facut ptr atragerea de fonduri care ,ca totdeauna in Romania, sunt blocate .Caut un investitor pentru preluarea firmei sau ptr colaborare .Cred ca este ultimul an cand se vor mai da aprobari de racordare la sistemul national ptr ca deja s-au desteptat tot strainii si puterea de absortie in retea se va diminua . O zi buna tuturor

  1. Roman stabilit in Franta de peste 10 ani, lucrez in domeniul asta de 5 ani. Am investitori in Franta interesati de piata romaneasca.
   Dati-mi va rog mai multe amanunte despre proiect.

   Va multumesc

   1. Salut,societatea mea se numeste cartagris srl si daca mergi pe siteul transelectrica vei vedea ca am autorizatie ATR.si deasemeni detin proiectul , aprobare de mediu ,iar locatia este in com. visina ,jud dambovita ,unde detin un teren de 4,7 ha. Sunt ,acum , in discutii cu niste investitori romani care imi par sceptici ,nu de proiectul pe care -l am ci de legislatia romaneasca in care trebuie sa ai incredere cu retineri . Eu sunt de acord cu ei dar aici vb. de legislatie europeaana de target stabilit de U.E. si nu vor putea sa-i dribleze . Cert este ca daca te misti repede poti deveni un jucator pe piata producatorilor de energie verde . Orium, multumesc de interesul manifestat si daca oferta este serioasa putem stabilii o discutie cu documentele pe masa . O zi buna

   2. Buna Matei.
    Ma numesc ileana Cohen,si detin o proprietate de aprox 5 ha cu constructii acoperite in supr de peste 500 mp,ideale in montarea panourilor fotovoltanice.de asmenea exista si teren liber pe care ar ar putea montate panouri. Proprietatea este situata in jud giurgiu-com Oinacu, foarte aproape de oras si Dunare.Proprietatea este ingradita si iluminata de jur iprejur.
    Idei de investitie sunt….lipsesc fonduri si un administrator pe masura…noi nelocuind in Romania.

  2. catre emil!

   eu execut lucrari in germania cu panouri fotovoltaice si am parteneri care suntem interesati sa investim in ROMANIA ! TE ROG CONTACTEAZAMA URGENT PE TEL 0765509308 . uu sint din com RACARI ,JUD DAMBOVITA

 2. Salut, am vazut ATR de la transelectrica si cum ti-am spus sunt interesat de proiect. Astept te rog un nr de telefon sau un mail privat. O zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *