Cum să cheltuiţi mai puţin după creşterea preţurilor la carburanţi. Ghid de “fraudat” legal statul român

După 1 septembrie, preţurile la carburanţi vor creşte în România, cu circa 45 de bani pe litru. Românii care trăiesc în apropierea unora dintre graniţele ţării vor fi şi mai stimulaţi să “facă plinul” la cîţiva kilometri distanţă, mai ales că şi alte lucruri sunt mai ieftine.

La câţiva kilometri de Iaşi, după ce treci graniţa cu Republica Moldova, în Sculeni,  există o benzinărie Petrom. Vinde carburanţi la aceeaşi calitate cu cei din România, iar practica spune că nu există niciun impedimen t în a trece graniţa cu un litru de carburant în rezervorul de 50 de litri şi a te întoarce cu el plin.

După 1 septembrie, un litru de benzină de 95 va costa, în România, puţin peste 5 lei, în medie (5,03 lei mai exact), după majorarea de accize care va creşte preţul la pompă cu 45 de bani, adică cu circa 10%. Un litru de motorină va costa puţin sub 5 lei, adică 4,98 lei.

În Moldova, preţurile sunt avizate de stat. Acum, un litru de benzină costă 16,40 lei moldoveneşti, iar unul de motorină 14,10. În lei, la cursul oficial, înseamnă 3,53 lei benzina şi 3,03 lei motorina. Aşadar, la un plin de 50 de litri puteţi câştiga circa 97,5 lei, doar dacă alimentaţi la câţiva km distanţă. Şi, dacă faceţi drumul, nu trebuie să uitaţi că şi alte lucruri sunt mai ieftine, cum ar fi ţigările sau alcoolul. Să rămânem la primul exemplu: dacă mergeţi cu soţul puteţi veni cu patru pachete, legal. Adică încă o economie de circa 40 de lei. Deci aproape 140 de lei, la un drum, socotind doar aceste două produse.

Situaţia se poate aplica şi pentru cei care trăiesc aproapede graniţa cu Bulgaria. Preţurile vor fi mai mici cu circa 10 cenţi pe litru (45 de bani) la benzină şi circa 6,5 cenţi (30 de bani) la motorină. Deci puteţi câştiga, la un plin, până la 22 de lei, dar, dacă tot faceţi drumul, vă puteţi face toate cumpărăturile peste graniţă, cu limite mult mai laxe, dat fiind că Bulgaria este ţară UE. Rămânând doar la exemplul ţigărilor, dacă mergeţi cu soţul, puteţi să intraţi în ţară împreună, legal, cu până la 80 de pachete – aceasta fiind regula în UE. Chiar şi la 60, tot câştigaţi cam 240 de lei, dat fiind că ţigările sunt cam cu patru lei pe pachet mai ieftine decât în România. Iar acestea au fost doar două exemple. Evident, trebuie ţinut cont şi de taxa de trecere în Bugaria (dacă treceţi pe podul de la Giurgiu, de exemplu) şi de rovinietă, dar, dacă sunteţi riveran şi faceţi majoritatea cumpărăturilor acolo, aceste costuri se estompează în raport cu veniturile, pentru că nu doar carburanţii şi ţigările sunt mai ieftine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *