Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar. Material informativ ACUE

Ținerea sub control a consumului de energie electrică și monitorizarea constantă a acestuia vin în avantajul consumatorilor de energie electrică.

Conform legislației modificate la finalul anului 2022, prețul de plafon al energiei electrice nu mai depinde de media consumului lunar realizat în 2021. Din acest an, prețul se va calcula și aplica la consumul lunar. Astfel, în tandem cu monitorizarea și optimizarea consumului, transmiterea indexului autocitit facilitează încadrarea automată într-o tranșă de consum cu un preț mai mic sau poate asigura continuitatea în plafonul de consum compensat. Dacă într-o lună consumul de energie electrică este de 120 kWh, atunci prețul aplicat va fi de 0,8 lei/kWh. Dacă luna următoare consumul scade sub 100 kWh, atunci prețul aplicat de furnizor va fi de 0,68 de lei/kWh, corespunzător tranșei plafonate în care consumatorul s-a reîncadrat.

O serie de soluții dedicate eficienței energetice sunt disponibile pe website-urile furnizorilor de energie. Fiecare își poate monitoriza consumul de energie și poate lua măsuri pentru optimizarea acestuia. În plus, furnizorii pot transmite, la cerere, un istoric de consum. Profilarea consumului este utilă pentru a ști în ce perioade au fost înregistrate valori mari de consum ale energiei electrice, iar consumatorul își poate da seama cum poate elimina risipa de energie, dacă este cazul.

Din toamna anului 2021, în România, modul de facturare la energia electrică s-a schimbat de multe ori, în urma celor peste 20 de modificări legislative privind schemele de sprijin acordate diferitelor categorii de consumatori. Acest lucru a generat în rândul consumatorilor finali o preocupare majoră legată de felul în care vor evolua facturile și a modului în care este facturat consumul. La finalul anului 2022, 71% dintre consumatori erau mai interesați de reducerea costurilor și a consumului de energie decât în urmă cu un an, iar 65% dintre aceștia au declarat că interesul lor pentru monitorizarea consumului de energie, a crescut în ultimul an, conform raportului EY „Energy transition consumer insights”.

Aproape toți consumatorii fac modificări în stilul lor de viață, pentru a reduce consumul de energie, a economisi bani, timp și a proteja mediul. Autocitirea rămâne, pe termen lung, un gest simplu care aduce beneficii multiple de la predictibilitatea costului până la optimizarea facturii prin încadrarea într-o tranșă de consum mai mică, și automat la un preț mai scăzut. Informații complete despre index, despre proceduri și reglementări legate de citirea contorului și modul în care este facturat consumul se găsesc pe website-ul dedicat www.autocitiri.ro.

Articol susținut de Federația ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *