Cum explică Rompetrol incidentul de la rafinăria Vega: urmare a ecologizării batalelor istorice, o cantitate mică de var a fost purtată spre case, nu a fost niciun pericol

KMG Internațional (Rompetrol), compania care administraeză rafinăria Vega din Ploiești, recunoaște că, urmare a ecologizării batalelor istorice, o cantitate mica de var a fost purtată în atmosferă spre casele din apropiere dar anunță că acest lucru nu este periculos, varul nestins nefiind o substanță nocivă. Compania a primit o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu Prahova, pe care o va plati, și a prezentat scuze publice.

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat cu 100.000 de lei Rafinăria Vega din Ploieşti, potrivit agenției de presă News.ro.

”Mai multe sesizări în care cetăţenii din Ploieşti reclamau prezenţa unui nor de praf alb în atmosferă şi a unui miros greu de produse petroliere i-au pus în alertă pe comisarii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova, care, în data de 04.06.2021, au demarat un control la rafinăriile din Ploieşti, pentru a stabili cauza acestui disconfort.

În timpul verificărilor, s-a constatat că, în zona batalurilor care aparţin unuia dintre operatori, se efectuau lucrări de ecologizare, existând emisii de praf alb în atmosferă (provenit din fluxul tehnologic de tratare a gudroanelor acide şi din procesul de amestecare a varului cu gudroane în batal), precum şi un miros specific.

Pentru  neregulile constatate, respectiv neîndeplinirea măsurii trasate de comisarii GNM la controlul anterior privind limitarea dispersiei emisiilor de praf în atmosferă, GNM-CJ Prahova a aplicat o sancţiune contravenţionala de 100.000 lei, conform OUG195/2005”, scrie, luni după-amiază, Garda Naţională de Mediu pe pagina de Facebook, citată de agenția de știri

Ce s-a întâmplat

Într-un răspuns trimis presei, KMG Internațional (Rompetrol), compania care administraeză rafinăria Vega din Ploiești,că “pe fondul schimbării bruște a direcției vântului, o mică cantitate de praf de var a fost purtată de vânt către casele din apropiere, în contextul începerii neutralizarii gudroanelor acide din zona digului estic al batalului 17, în apropierea gardului rafinariei spre case.”

Amintim că Rompetrol desfășoară o amplă operațiune de ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinăriei Vega Ploieşti, cea mai veche rafinărie din România, proces despre care puteți citi AICI

“Imediat s-a luat decizia opririi activităților în zonă și schimbarea zonei de lucru in batal. Menționăm că pe fondul dezvoltărilor imobiliare din zonă, distanța dintre limita de proprietate a rafinăriei și primele case/locuințe este de circa 25 metri, respectiv 10 metri față de limita proprietăților acestora.

Varul este o materie prima uzuala și nu intră in categoria substanțelor sau amestecurilor periculoase.

Oxidul de calciu (varul nestins, varul ars) se prezintă sub forma de pulbere de culoare alba, fiind folosit în industria de construcții (liante, ipsosuri tradiționale pentru finisaje, mortare pentru rosturi și pentru varuit), în industria cimentului, în metalurgie (desulfurarea minereului de fier) sau în industria alimentara – ca aditiv alimentar cu rol de regulator de aciditate (E 529). Acesta este folosit și în agricultura, în diverse combinatii pentru combaterea dăunatorilor (viță de vie, legume, pomi, fructe, inclusiv plante ornamentale).

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru a evita astfel de incidente pe viitor”, arată compania petrolieră.

Procesul tehnologic al ecologizării batalelor presupune  tratarea, stabilizarea și solidificarea gudroanelor acide direct în cadrul rafinariei, fără a fi nevoie de transferul acestora către alte surse de tratare sau ardere/eliminare finală.

“Astfel, prin injectarea de aditivi si lianți specifici (d.ex. var, ciment) direct în masa materialului se obține o neutralizare primară a gudroanelor acide și o reducere la maximum a emisiilor de pulberi în atmosfera. Ulterior are loc procesarea și verificarea finala, rezultatul fiind un compus solid care nu mai produce emisii și care nu mai creeaza nici disconfort olfactiv”, mai arată KMG International – Rompetrol, care amintește că un laborator mobil independent, acreditat, efectueaza bilunar măsurători de calitatea aerului pentru mai multi poluanți, iar concentrațiile admisibile nu au fost niciodată depășite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *