Cum cresc tarifele la energia electrică în fiecare zonă din România, la 1 iulie

Pentru şapte dintre cele opt zone de distribuţie din România, tarifele cresc, iar cea mai mare creştere este în Bucureşti-Ilfov. Judeţele din sudul Transilvaniei sunt singurele în care consumatorii care nu şi-au schimbat nici furnizorul şi nici contractul, şi au rămas să primească energie în sistem de serviciu universal vor plăti mai puţin.

ANRE a publicat astăzi tarifele tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), valabile de la 1 iulie, pentru toţi consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal de către furnizorii de ultimă instanţă. ANRE a anunţat modificarea lor într-un comunicat de presă publicat încă de vineri.

„În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se precizează în comunicatul ANRE.

După cum se poate observa din tabelul de mai jos, cea mai mare creştere va fi pentru clienţii alimentaţi în regim de serviciu universal de Enel în zona Muntenia Sud (Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu). La polul opus se află cei alimentaţi de Electrica Transilvania Sud, în cazul cărora tariful CPC scade. Tarifele nu conţin TVA

FUI                         Tarif CPC de la 1 iulie       Tarif CPC acum  Variatie

Lei/kWh                               Lei/kWh

E.On                       0,4781                                   0,4385                   + 9,1%

Enel Muntenia     0,4202                                   0,3663                   +14,7%

Enel Banat            0,4212                                   0,3966                   +6,2%

Enel Dobrogea     0,4431                                   0,4006                   +10,6%

EMN                      0,4446                                   0,4038                   +10,1%

ETN                       0,4445                                   0,4048                   +9,8%

ETS                        0,4109                                   0,4332                   -5,1%

CEZ                        0,4595                                   0,4223                   +8,8%

Ce înseamnă tariful CPC şi de ce este important

Factura la energie electrică a clienţilor alimentaţi în regim de serviciu universal (marea majoritate a consumatorilor) este formată, acum, din preţul de achiziţie al energiei electrice, tariful de distribuţie, transport, sistem şi furnizare la care se adaugă contribuţia pentru cogenerare, certificatele verzi, acciza şi TVA. Discuţia apare la primele cinci componente. Până la data de 1 iulie, 20% din cantitatea de energie consumată era plătită la tariful reglementat de ANRE (le include pe cele cinci, iar curentul vine doar de la Hidro şi Nuclearelectrica), iar 80% era plătită la tariful CPC (le include şi el pe cele cinci) tarif care este avizat de ANRE pe baza costurilor recunoscute furnizorilor cu achiziţia de energie din piaţă, din orice sursă.

De la data de 1 iulie, aceste procente se schimbă, ponderea fiind de 10% pentru reglementat şi 90% pentru CPC. Iar, după cum se vede, preţul avizat de ANRE pentru această componentă creşte, în şapte zone din cele opt. Pentru tariful reglementat, ANRE a impus o scădere de 5,16%, ceea ce, la tariful de tip monom cu rezervare, cel mai întâlnit, înseamnă o reducere de la a 0,3289 lei kWh la 0,3119 lei, fără TVA, dar acest preţ redus se aplică la doar 10% din consum.

Pentru clieţii din zona Muntenia Sud, e-nergia.ro a calculat o creştere a facturii finale de 11,6% dar puteţi calcula fiecare dintre dvs acest impact, in funcţie de zona de distribuţie în care vă aflaţi, dacă aveţi tariful monom cu abonament, pe baza tipului de calcul din linkul de mai sus.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *