Cum a respectat România embargoul asupra importurilor de carburanți rusești? Într-adevăr, importurile de motorină din Rusia s-au prăbușit în 2023, dar cele din India au crescut de zece ori iar cele din Turcia de patru ori

În condițiile impunerii embargoului asupra importurilor de carburanți rusești la începutul lui februarie 2023, importurile României de motorină din Rusia au scăzut de nouă ori, dar cele din India și Turcia, țări care au fost considerate “laundromat” pentru țițeiul rusesc au crescut de zece, respetiv patru ori. Din aceste două țări a venit de fapt aproape jumătate din toată motorina fără biodiesel importată de România anul trecut.

România a importat anul trecut 2,73 milioane de tone metrice de motorină cu conținut redus de sulf care nu conține biodiesel, la care s-au adăugat alte 440.000 de tone de motorină cu conținut redus, dar care conține și biodiesel, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică la solicitarea noastră. Așadar, din aceste două sortimente am avut  un import total de 3,17 milioane de tone în 2023.

Volumul de import al acestor două sortimente de motorină  este cu aproape 43% mai mare decât cel dn 2022, potrivit aceleiați surse. Sitiația poate fi explicată atât prin problemele primelor două rafinării din România în 2023 care nu au oferit la fel de mult pieței – o producție de diesel redusă la Petromidia și o revizie prelungită la Petrobrazi – la care se adaugă și creșterea exporturilor către Ucraina.

Lucurile devin foarte interesante însă dacă ne uităm la sursele din care România a importat motorină anul trecut.  Dn cele 2,7 milioane de tone fără biodiesel importate în total circa 941.000 de tone au venit din India. În 2022, erau importuri de doar 95.000 de tone din această țară, deci de aproape zece ori mai mici. Din Turcia au venit în România, anul trecut, 471.000 de tone de motorină, comparativ cu 121.000 de tone anul precedent, așadar și importurile de aici au crescut la patru ori, în termeni de volum, anul trecut față de anul precedent

Doar din aceste două țări a provenit așadar aproape jumătate din motorina fără biodiesel importată de România anul trecedent. O mențiune trebuie făcută și în cazul Greciei, de unde am importat în 2023 aproape 217.000 de tone de motorină, în condițiile în care în 2022 importurile au fost de doar 37.000 de tone.

În schimb, importurile de motorină din Rusia s-au prăbușit: de la 1,4 milioane de tone în 2022 la doar 180.000 de tone.

Ce s-a întâmplat de fapt

Din prima parte a lunii februarie, a intrat în vigoare interdicția Uniunii Europene de a se importa carburanți importați din Rusia, cu anumite țări exceptate, care însă nu au dreptul să re-exporte în statele UE carburanți produși în rafinăriile lor din țiței de origine rusă. Dată fiind scăderea dramatică a importurilor din Rusia, este clar că, cel puțin formal, România a respectat embargoul.

Mai departe însă, putem vorbi despre perpetuarea, și în România, a situației care a apărut la nivel global. Rusia nu mai poate exporta petrol sau carburanți către statele UE, dar exportă către alte state (mai ales petrol), care este rafinat acolo – India are cea mai mare rafinărie din lume, iar de acolo se exportă inclusiv în țările Uniunii Europene, iar România nu a făcut excepție. În cazul Turciei anumite importuri pot fi explicate prin faptul că azerii de la SOCAR, care au o rețea semnificativă de stații în România, au acolo și rafinăria STAR, cea mai mare din țară, dar nu se justifică creșterea de patru ori decât prin raționamentul de mai sus. Un semn de întrebare se poate pune însă în cazul Greciei

Situația “spălării” petrolului rusesc a fost vizibilă încă din aprilie 2023, și am scris aici un text cu datele de atunci:

Cum se “spală” petrolul rusesc. Țările “laundromat” care importă țițeiul din Rusia și revând carburanții statelor occidentale care au impus sancțiuni Rusiei

De ce să prefere companiile să importe carburanți din aceste țări, în condițiile în care există suspiciuni că de fapt carburanții sunt obținuți din petrol rusesc? Pentru că a fost mai ieftin, în condițiile în care, chiar și pentru țările care nu au instituit un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, petrolul rusesc tot a fost vândut cu discount, rezultând așadar carburanți ceva mai ieftini pentru cine îi cumpără ca să îi revândă pe piața europeană.

Și, cel puțin din datele furnizate de la statistică, se pare că nu clienții din România ai carburantului făcut din petrol rusesc profită cel mai mult (deși o scădere se vede), ci unii comercianți. Spunem asta pentru că, de exemplu, cele peste 940.000 de tone de motorină importate din India au costat cumpărătorii din România aproape 765 de milioane de euro, conform datelor INS. Revine, așadar o medie de preț de 812 de euro pe tonă. În cazul Turciei, prețul mediu a fot ceva mai mic, de 804 euro. Nu foarte departe de motorina importată din Arabia Saudită, de exemplu, care a avut un preț mediu de 827 de euro pe tonă, dar de unde volumele au fost mai mici.

1 Comment

  1. sa aduci carburanti din India sau Turcia nu e ilegal, poate doar imoral ca sunt obtinuti din titei rusesc si care sustine razboiul din vecini…dar atata timp cat romanu alimenteaza linistit la benzinariile Lukoil sau NIS Petrol/Gazprom, iar nimeni nu are nicio problema cu rafinaria Lukoil Petrotel Ploiesti…de ce ar trebui sa fim surprinsi si consternati? o ardem pe deontologie si moralitate cat nu ne arde la buzunar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *