Cum a împărţit ANRE cea mai ieftină energie din ţară, cea de la Hidroelectrica, pentru piaţa reglementată. Cât au primit Electrica, Enel, CEZ şi E.On

În perioada 1 martie-31 decembrie 2019, ANRE a impus marilor producători de energie electrică să vândă o anumită cantitate de energie, la preţuri fixe, furnizorilor de ultimă instanţă (FUI) obligaţi, pentru a asigura consumul populaţiei. Astăzi vă spunem cum a împărţit ANRE între cei patru FUI „tortul” Hidroelectrica, compania obligată să vândă energia la 111 lei/MWh, cel mai mic preţ din ţară. Puteţi citi şi contractele încheiate între Hidroelectrica şi fiecare FUI, cu graficele de livrare.

E.On Energie România – 323 GWh

E.On este FUI obligat pentru zona de reţea Moldova. E.On primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 323 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că E.On va primi energie hidro doar în lunile martie, aprilie, mai, iunie şi iulie. Livrările acoperă toate intervalele orare, iar cantităţile pentru perioadele de gol şi de vârf le puteţi vedea descărcând contractul între cele două companii, pe care îl aveţi la următorul link:

contract E. On Hidroelectrica

CEZ Vânzare – 200 GWh

CEZ este FUI obligat pentru zona de reţea Oltenia. E.On primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 200 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că E.On va primi energie hidro doar în fiecare lună până la sfârşitul anului, exceptând luna martie, iar cele mai mari cantităţi sunt în perioada aprilie-iulie, după care aportul energiei hidro în coşul de achiziţie de energie al CEZ devine aproape neglijabil. Livrările acoperă majoritatea intervalelelor orare, mai puţin pe cele de gol din lunile de toamnă. Cantităţile pentru perioadele de gol şi de vârf le puteţi vedea descărcând contractul între cele două companii, pe care îl aveţi la următorul link:

contract CEZ Hidroelectrica

Electrica Furnizare – 736 GWh

Electrica este FUI obligat pentru trei din cele opt zone de reţea din România, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Electrica primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 736 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că, pentru fiecare dintre cele trei zone de reţea, Electrica va primi energie hidro pentru fiecare lună din intervalul martie-decembrie, cu aceeaşi particularitate: în luna august şi în cele trei luni de toamnă care urmează, cantităţile scad semnificativ. Livrările acoperă majoritatea intervalelor orare, pentru fiecare dintre cele trei zone de reţea.
Cantităţile pentru perioadele de gol şi de vârf le puteţi vedea descărcând contractul între cele două companii, pe care îl aveţi la următorul link:

contract Electrica Hidroelectrica

Enel Energie Muntenia – 255 GWh

Enel Energie Muntenia este FUI obligat pentru zona de reţea Muntenia Sud, care include şi Bucureştiul. Enel Energie Muntenia primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 255 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că Enel Energie Muntenia a va primi energie hidro pentru fiecare lună din intervalul martie-decembrie, cu livrări consistente în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi decembrie.
Livrările acoperă majoritatea intervalelor orare, exceptând intervalele de gol din lunile martie, octombrie şi noiembrie
Cantităţile pentru perioadele de gol şi de vârf le puteţi vedea descărcând contractul între cele două companii, pe care îl aveţi la următorul link:

Contract Enel Energie Muntenia Hidroelectrica

Enel Energie -122 GWh

Enel Energie este FUI obligat pentru două zone de reţea, Banat şi Dobrogea. Enel Energie primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 122 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că Enel Energie va primi energie hidro, pentru fiecare dintre cele două zone pentru fiecare lună din intervalul martie-decembrie, exceptând luna martie pentru Enel Banat. Livrări consistente vor fi în lunile aprilie, mai, iunie şi iulie.
De altfel, în această perioadă, livrările acoperă toate intervalele orare, iar în lunile de toamnă aportul energiei hidro în coşul Enel Banat va fi nesemnificativ chiar şi în orele de vârf
Cantităţile pentru perioadele de gol şi de vârf le puteţi vedea descărcând contractul între cele două companii, pe care îl aveţi la următorul link:

contract Enel Energie Hidroelectrica

Câteva concluzii:

Reglementatorul a evitat să aloce în cantităţi semnificative energia hidro în perioada de toamnă, pentru toţi cei patru FUI. În această perioadă, livrările vor veni de la ceilalţi producători cu obligaţii pentru piaţa reglementată, mai ales Nuclearelectri ca, Petrom şi Centralele Electrice de Termoficare care funcţionează în cogenerare.

Cea mai mare cantitate de energie hidro o primeşte Electrica, singurul dintre cei patru FUI la care statul este acţionar semnificativ ( cel mai mare de fapt). Electrica, cu cele trei zone de reţea, are cei mai mulţi clienţi casnici, circa 3,3 milioane, deci lor li se aplică preţurile şi cantităţile reglementate. Electrica a primit mai mult de 45% din toată energia hidro disponibilă pentru piaţa reglementată. Enel, care are însă 2,8 milioane de clienţi a primit , grosier, cam jumătate din cât a primit Electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *