Cum a ajuns România importator net de energie

Ani la rând România a fost exportator net de energie. Criza economică din ultimii ani, lipsa investiţiilor noi din acest sector în ceea ce priveşte producătorii de energie convenţională şi seceta au transformat ţara noastră în importator de energie, aşa cum reiese din datele publicate de mai multe autorităţi sau instituţii publice.

Ce este şi mai îngrijorător este faptul că a scăzut şi consumul de energie în 2012, iar datele de primul trimestru al acestui an indică acelaşi trend.

Potrivit raportului anual publicat recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumul intern calculat pe baza energiei electrice livrate în reţele si a soldului import-export a fost de aproximativ 52,36 TWh, cu 2,6% mai mic decât cel din 2011. “Cu excepţia lunilor februarie, iunie si iulie 2012, când nivelele consumului intern calculat în modul descris mai sus a fost mai mare decât în lunile corespunzătoare anului 2011, consumul intern a înregistrat lunar scăderi procentuale de o cifră, cea mai mică dintre ele fiind cea din luna august (0,7%) si cea mai mare, cea din luna noiembrie (6,7%)”, se menţionează în raportul ANRE.

Aşa cum menţionam şi mai sus, trendul a fost menţinut şi în 2013, consumul final de energie electrică pe primele trei luni ale acestui an fiind de 13,1 TWh, cu 4,5% mai mic faţă de trimestrul I al anului trecut, potrivit datelor comunicate în urmă cu câteva zile de Institutul Naţional de Statistică. Conform INS, iluminatul public a înregistrat o scădere de 9,5%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 1,7%.

Situaţia este şi mai dezastruoasă, dacă termenul nu este prea dur, în ceea ce priveşte datele pe lunile aprilie şi mai. De exemplu, vacanţa prelungită de Paşte a dus la un consum scăzut, iar producţia a fost concentrată în special pe hidro, care a ajuns, conform imaginii de mai jos (grafic 1), pe 7 mai să acopere peste jumătate din producţia totală de energie, conform datelor Transelectrica. Trebuie menţionat faptul că în acea zi, la centrala de la Cernavodă funcţiona cu ambele grupuri, însă Complexul Energetic Oltenia funcţiona la limita de avarie. De exemplu ieri, 13 mai, în intervalul orar 17:30-18:00, Hidroelectrica furniza aproape 48% din producţia totală de energie (grafic 2).

Continuarea pe capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *