Cu voia Guvernului, Petrom ar putea exporta gaze la anul

Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012, se arată în memorandumul de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE), potrivit Mediafax.

Guvernul va trebui „să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012”, se arată în memorandum.

Sistemul naţional de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în octombrie 2010. Prin acest gazoduct România poate acum doar să importe gaze, însă în urma unor investiţii va fi posibil şi exportul.

„Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat până în 2012, astfel încât să exportăm gaze, nu doar să importăm. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus”, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Economiei.

Totodată, Executivul va trebui să prezinte, „în cel mai scurt timp posibil”, o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar până la finele anului 2011 să elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.

Cel mai mare producător privat de gaze din România, Petrom, nu a exclus posibilitatea demarării exporturilor de gaze, în condițiile, în care, în actualele condiții de preț de pe piața internă, exportul de gaze ar fi mai profitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *