Cu cât se scumpește energia electrică pentru populație de la 1 aprilie, când intră în vigoare noua schemă de sprijin anunțată de Guvern

Premierul Ciucă a anunțat și apoi ministrul Energiei Virgil Popescu a nuanțat noua schemă de sprijin pentru populație în ceea ce privește plata facturilor la energie electrică. Prețurile vor crește față de cele de acum, când sunt în vigoare plafonarea și compensarea

“De la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de cel mult 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de sprijin, care va include TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale”, a anunțat premierul.

Ulterior, în conferință de presă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că actuala schemă de sprijin care expiră în aprilie va fi înlocuită cu cea nouă, care va fi valabilă în perioada 1 aprilie-1 iulie 2022.

Ce s-a câștigat, ce se pierde

Înainte de a detalia, concluzia simplă: după 1 aprilie, dacă nu își schimbă contractele sau nu apar modificări majore în piață, facturile vor crește față de perioada de acum care se întinde până la 1 aprilie. Asta pentru că actuala schemă pentru populație este mai generoasă decât cea nouă. La 1 aprilie aceasta se va opri, și vor intra în vigoare doar noile măsuri

De la 1 noiembrie 2021 și până la 1 aprilie 2022, populația plătește un preț plafonat la un leu/kWh, după care, dacă clientul are un consum de maximum 330 kWh lunar, primește o compensație suplimentară de 29 de bani/kWh. Acestea sunt prevederile legale de acum, din legea compensării și plafonării.

După 1 aprilie, prevederile de mai sus nu vor fi prelungite, din ce a spus ministrul Popescu, deci nu mai avem plafonare de preț și compensare pe consum. Avem însă reducere a certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare din facturi, concomitent cu o scădere a TVA de la 19% la 5%.

Exemplu de calcul

Pentru a vedea ce se câștigă și ce se pierde, am luat ca exemplu un consumator de serviciu universal din București. De la 1 ianuarie, prețul lui este de 1,37 lei/kWh, preț final. Atât ar fi plătit dacă nu ar fi existat plafonare și compensare.

Însă, cum acestea există, omul nostru, dacă are și un consum de maximum 330 kWh, plătește acum 0,71 lei/kWh, până la 1 aprilie.

De la 1 aprilie, pe noua schemă, nu mai există compensare și plafonare, dar se scot din factură certificatele verzi (0,07 lei/kWh, adică șapte bani), și contribuția de cogenerare (0,025 lei/kWh, adică 2,5 bani), după care se va aplica TVA redus la 5%.

Așadar, omul nostru va plăti 1,11 lei/KWh, de la 1 aprilie, pe noua schemă de sprijin, deci mai mult față de cei 0,71 lei/kWh cât plătește acum. Deci cu 40 de bani în plus.

Este adevărat că plătește, și după 1 aprilie, sub cei 1,37 lei/kWh, cât ar fi plătit fără niciun fel de schemă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *