Preţul energiei electrice pentru populaţie a scăzut în România, în ultimul an, mai mult decât media europeană. Curentul plătit de români este şi scump, şi ieftin, depinde de cum facem comparaţia.
Preţul mediu al energiei electrice plătit de consumatorii casnici din România a scăzut cu 5,6%, în anul scurs între ultimul semestru din 2016 şi ultimul semestru din 2015, potrivit datelor Eurostat. Este a patra cea mai mai mare ieftinire din Uniunea Europeană, de peste două ori mai accentuată decât scăderea medie a preţurilor din UE, calculată de Eurostat: 2,3%. Mai mult decât la noi, preţurile au scăzut în Olanda (cu 13,8%), Cipru (cu 11,8%) şi Lituania (5,8%).
În termeni nominali, preţul mediu al energiei electri e pentru gospodăriile din România este de 0,12 euro/kWh. Este la aproape jumătate din media europeană, de 0,20 euro, calculată de Eurostat. Este al patrulea cel mai mic preţ din blocul comunitar. Mai bine decât noi stau bulgarii, ungurii, şi lituanienii, după cum se poate observa în graficul de mai jos. Preţurile sunt finale, la consumator, şi includ toate taxele.
Altfel stau însă lucrurile dacă se compară preţurile la electricitate în termeni de paritate a puterii de cumpărare.Comparaţiile făcute pe această bază sunt ajustate în aşa fel încât să ia în calcul şi diferenţele de preţuri dintre zonele în care se compară (incluzând aici şi ratele de schimb), iar comparaţia să se facă pe aceeaşi bază. Poate fi o comparaţie mai relevantă, pentru că, dincolo de compararea preţurilor nominale, ia în calcul şi diferenţele de cost al vieţii între statele în care se face comparaţia.
În aceşti termeni, românii sunt printre europenii care plătesc cel mai mare preţ pentru energia electrică.
În termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPS), preţul pentru 100 kWh este de 25,4 PPS, în România. Este al cincilea cel mai mare preţ din Europa, după Portugalia (30,2), Germania (28,7), Belgia (25,7) şi Spania (25,7).