Cristina Verchere, CEO Petrom, companie care derulează cel mai amplu program național de renovare aprofundată de unități de învățămând din țară cu fonduri private, “România Eficientă”, a invitat primarii din țară, inclusiv cei din mediul rural, să se implice în reabilitarea școlilor din comunitățile lor.
“Reabilitarea energetică aprofundată la Liceul Tehnologic Vernești demonstrează că un astfel de proiect este posibil și în mediul rural și poate fi un exemplu pentru primarii din țară, care să vadă că este posibil și să înțeleagă că sunt fonduri disponibile, fonduri europene, finanțare de la companii private. Este emoţionant să văd a patra şcoală renovată în cadrul programului România Eficientă, finanțat de OMV Petrom”, a spus Christina Verchere, la ceremonia de inaugurare a clădrii reabilitate a liceului din localitatea buzoiană Vernești.
Verchere a continuat de fapt să explice și cu această ocazie rațiunea programului “România Eficientă”, pe care îl finanțează Petrom, în colaborare în Energy Policy Group (EPG), cel mai amplu program național de renovare aprofundată de unități de învățământ cu fonduri private derulat în România: edilii să vadă că se poate, să vadă efectul și, apoi, pe baza acestor exemple, să demareze ei lucrările de reabilitare a unităților de învământ, mai ales că există fonduri disponibile nerambursabile pentru asta.
“Vrem să arătăm exemple autorităților locale. Scopul nostru este să vedem replicarea acestora de către municipalități. Acestea pot face proiectele pe cont propriu. Așa ajungem de la proiecte la transformarea durabilă. Dacă vrem sa învățăm oamenii să fie eficienți energetic, să începem cu copiii, care merg acasă și își educă părinții”, a spus Verchere anul trecut, atunci când s-a finalizat reabilitarea, tot la standarde nZEB, a unei grădinițe din orașul Ovidiu din Constanța.
Noutatea de la Vernești este că, în premieră, s-a renovat o unitate școlară din mediul privat, celelalte trei dinaintea ei fiind în orașe.
“Am beneficiat de un buget generos pentru a renova unități școlare. Este deja a patra renovare aprofundată, la niște standarde pretențioase, stabilite prin legislația europeană – standardele nZEB. Am întrunit cerințele și am devenit un model despre cum se renovează aprofundat școlile. Noutatea este că am renovat prima unitate școlară din mediul rural, unde ne-am orientat după anumiți indicatori, inclusiv sa fie o localitate cu dinamică demografică bună. Este un loc cu populație școlară bună și sperăm ca aceasta reușită să atragă în continuare interes, pentru ca elevii să fie educați aici”, a precizat și Radu Dudău, președinte al EPG.
Ce s-a făcut la Vernești
Reabilitarea la standard nZEB a corpului de ateliere și laboratoare al Liceului Tehnologic din Vernești a costat 1,3 milioane euro.
Reabilitarea energetică a inclus termoizolarea pereților exteriori și a plafonului, înlocuirea învelitorii acoperișului și a sistemului pluvial, precum și dotarea clădirii cu tâmplărie exterioară și interioară nouă, eficientă energetic. Au fost înlocuite, de asemenea, sistemele de încălzire, de producere a apei calde menajere și de iluminat, și a fost instalat un sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură.
În urma finalizării lucrărilor, consumul total anual de energie al clădirii va fi cu 60% mai mic (clasa A de eficiență energetică), iar o mare parte din necesarul de energie electrică va fi produs din surse proprii, regenerabile, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice instalat pe acoperiș.
Clădirea a devenit astfel mai eficientă și mai prietenoasă cu mediul, prin diminuarea amprentei de carbon și mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice. În plus, oferă un mediu interior sănătos și confortabil elevilor și personalului didactic, încurajând și susținând performanța școlară.
Clădirea renovată energetic prin programul România Eficientă găzduiește, pe o suprafață de aproximativ 300 mp, ateliere și laboratoare folosite de peste 140 de elevi, îndrumați de 20 de cadre didactice. Această destinație a clădirii a reprezentat și un nou tip de provocare pentru echipa de constructori, care a trebuit să încadreze în spațiul modernizat instalații și echipamente tehnice specifice.
Deși construită relativ recent, în anii 2000, clădirea se confrunta deja cu numeroase probleme care afectau sănătatea, confortul și capacitatea elevilor de a desfășura în bune condiții activitățile educative:
- Termoizolație deficitară și un sistem vechi și ineficient de încălzire, care făceau dificilă obținerea unei temperaturi adecvate
- Hidroizolație necorespunzătoare, care ducea la apariția infiltrațiilor
- Neentașeități ale tâmplăriei, care facilitau apariția condensului și a mucegaiului
- Ventilație slabă a aerului interior
- Iluminat ineficient
Liceul Tehnologic din Vernești este cea de-a patra unitate de învățământ din sistemul public național care beneficiază de lucrări ample de eficientizare energetică la standard nZEB prin programul România Eficientă, după Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu din Ploiești, Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, județul Prahova, și Grădinița Zig-Zag din localitatea Ovidiu, județul Constanța.
Despre România Eficientă
România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.
Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.