Creșterea exponențială a prosumatorilor pune presiune pe rețelele de distribuție – vicepreședintele ANRE. Urmează reglementare pentru limitarea capacității instalate

Creşterea numărului de prosumatori și a puterii instalate a micilor centrale, care a depășit 1.000 MW, pune presiune pe rețelele de distribuție și transport, a spus vicepreședintele Autorității de Reglementare în Energie, Gabriel Andronache, care a vorbit și el despre o viitoare reglementare prin care să se limiteze capacitatea care poate fi instalată de prosumatori, în funcție de consumul lor.

Gabriel Andronache a venit cu un update pentru finalul lunii iulie al numărului de prosumatori existenți și al puterii instalate din centralele acestora.

„La finalul lunii iunie, aveam 77.683 de prosumeri care furnizau 973 MW, iar la finalul lunii iulie aveam peste 84.000 prosumeri care furnizau 1.063 MW, în condiţiile în care nu au început să se implementeze noile capacităţi de producţie subvenţionate prin programul AFM, Casa Verde Fotovoltaice. De aceea, ne aşteptăm la o creştere mai mare a numărului prosumatorilor, ale căror proiecte depăşesc în acest moment capacitatea de producţie a reactorului 1 de la Cenravodă, dar care vor ajunge în curând să totalizeze capacitatea de producţie a celor două reactoare de la centrala nucleară”, a spus Andronache la o conferință pe teme de energie organizată de ziarul Bursa.

Mai departe, vicepreședintele ANRE a vorbit despre “presiunea” pe care o pun pe rețele prosumatorii și a reiterat că Autoritatea pregătește o reglementare prin care să se limiteze capacitatea care poate fi instalată de un prosumator, în funcție de consumul real al acestuia.

“Acest lucru (creșterea numărului și a puterii instalate – n.red.) înseamnă că prosumatorii introduc o cantitate foarte mare de energie în reţele, care nu este văzută de Dispeceratul Energetic Național, şi crează o presiune pe distribuţie și apoi pe sistemul de transport şi pe furnizori, care nu pot stabili nevoia de energie în anumite momente. Sunt foarte multe persoane care au un aviz tehnic de racordare pentru 12 KW, dar instalează pe casă sau pe teren 60 kW, nu pe baza unui studiu de soluţie, ci pe baza unei fişe de soluţie, ce crează o presiune pe cei care sunt distribuitori.

Pregătim reglementarea acestui lucru, pentru ca cei cu o anumită capacitate de consum să poată primi un plus maxim pentru instalarea capacităţii de producţie, luând în calcul şi posibilitatea ca aceştia să îşi achiziţioneze în viitor o maşină electrică, de exemplu.

Vom lua în calcul şi capacităţile de stocare la prosumatori. Ideea de prosumer e de a produce energie pentru consum propriu, dar acum a devenit un business, fiecare se uită pe telefon să vadă câţi bani a câştigat din producerea de energie, iar toată lumea produce energie în timpul zilei, ceea ce măreşte presiunea pe reţele. Rolul nostru e ca în piaţă să existe cantitate, calitate şi preţ apentru ajutarea economiei”, a mai spus Andronache.

Declarația sa vine la câteva zile după una pe aceeași temă a președintelui ANRE, George Niculescu.

“Nu cred în supradimensionarea instalațiilor de producere în așa fel încât să monetizezi excesiv această energie produsă. Măsura (de a încuraja prosumatorii – n.red.) a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor, măsura a ajutat să reducem factura la utilități. Observ însă astăzi situații în care dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune”, a explicat săptămâna trecută Niculescu, la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România.

“Va trebui impus un parg, care să țină cont de consum. Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect, eficiență energetică, nu de extra-monetizare a unei situații”, a spus atunci șeful ANRE.

Citește și:

Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *