Carburanții se scumpesc rapid nu doar în România, ci în toată Europa, ca urmare a creșterii cotațiilor internaționale, mai ales la motorină.
În ultima parte a lunii iulie și primele zile din august, consumatorii români au putut observa o creștere rapidă- scumpiri mici, dar dese – a prețuilor la carburanți în benzinării. Astfel, în doar zece zile, prețurile la carburanți au crescut în România în șase rânduri, cumulând o creștere de până la 29 de bani pe litru – ultima scumpire a fost chiar azi, 3 augist.
Situația nu a apărut doar în România și este suficient să facem o comparație între prețurile medii din Europa. Astfel, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană, în data de 31 august prețul mediu ponderat al benzinei în UE era de aproximativ 1,8 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,64 euro pe litru. Cu doar o săptămână în urmă, la 24 iulie, prețul mediu ponderat al benzinei era de circa 1,75 euro pe litru, iar cel al motorinei de circa 1,6 euro pe litru.
Așadar, o scumpire medie de până la cinci eurocenți (echivalentul a 25 de bani) pe litru, în doar o săptămână, fără a lua în calcul și creșterile de după data de 1 august – le vom vedea când Oil Bulletin va publica următorul set de date.
În euro, la 31 iulie, cu nivelul de 1,358 euro pe litrul, România era a treia cea mai ieftină piață de benzină din Europa, după Bulgaria și Malta, și, cu cei 1,355 euro pe litru la motorină, eram, la, fel, a treia cea mai ieftină țară, tot după Bulgaria și Malta.
De ce se scumpesc carburanții peste tot
Cauza principală este creșterea cotațiilor la produsele petroliere. Astfel, potrivit datelor din piață, cotația motorinei cu livrare în zona Mediteraneeană a crescut cu 97 de dolari pe tonă doar în săptămâna 25 iulie-1 august ajungând la 904 dolari pe tonă, în timp ce, în același interval de timp, cotațiile pentru motorina cu livrare în nordul Europei a crescut cu 103 dolari pe tonă până la 926 dolari.
În medie, cotația motorinei a crescut cu 20 dolari pe tonă în fiecare zi în perioada 25 iulie-1 august, situație care nu avea cum să nu se reflecte în prețurile retail de pe tot continentul –vorbim despre motorină pentru că este, încă, cel mai consumat carburant în România. La benzină, cotațiile au crescut până la finalul lui iulie, dar în prima zi din august am avut o scădere care a dus înapoi prețul la 945 de dolari pe tonă, dar nu trebui să uităm totuși că, la începutul lunii iulie, cotația pentru zona mediteraneeană era de circa 820 de dolari pe tonă.
Amintim că, până ieri, prețurile țițeiului au crescut semnificativ, depâșind nivelul de 85 de dolari pe baril pentru Brent, țițeiul de referință pentru Europa, și doar știrea că agenția de rating Fitch a retrogradat economia americană de la cel mai mare nivel, „AAA” la „AA+”, a mai eliberat, temporar, din presiune, astfel că aseară cotația scăzuse la 83 de dolari – nu știm încă dacă tendința se va menține.
Datele de la American Petroleum Institute publicate la 1 august arătau că stocurile de petrol din SUA au scăzut cu 15,4 milioane de barili săptămâna trecută. Dacă aceste date vor fi confirmate de cifrele oficiale ale Ministerului Energiei, ar fi o scădere săptămânală record din 1982 încoace.