Creștere masivă a capacității de interconectare a rețelei electrice, anunțată de Transelectrica: Peste 4.200 MW pe import în 2030, față de 2.500 acum

Planurile de dezvoltare a rețelei electrice de transport, gestionate de Transelectrica, prevăd o creștere masivă a capacității de interconectare cu rețelele vecine, potrivit declarațiilor oficiaillor Transelectrica. Pe sensul de import, dacă acum pot intra în România 2.500 MW orari de energie electrică, în 2030 capacitatea va depăși 4.200 MW.

“Pregătim un plan de dezvoltare pe care îl actualizăm la fiecare doi ani. Când pregătim acest plan facem prognoze de evoluție a consumului, a parcului de centrale, cooperăm cu piața pentru a realiza o prognoză cât mai bună, plus studii de sistem sau simulări de adecvanță”, a declarat Daniela Bolborici, manager dezvoltare rețea la Transelectrica, la o conferință pe teme energetice organizată de publicația Curs de Guvernare.

Ea a făcut o scurtă prezentare a proiectelor, cunoscute de astfel de oamenii din piață și, mai important, a vorbit despre țintele legate de creșterea capacității de interconectare a rețelei românești cu rețelele statelor de lângă noi. Dacă, pe relația schimburilor de import, acum ea este de circa 2.500 MW, în 2030 se va ajunge la peste 4.200 MW.

Iată ce a spus Bolborici

“În baza studiilor noastre am stabilit proiectele noastre de dezvoltare. Avem pentru evacuarea producției din zona de sud-est a țării, unde se prevede realizarea de centrale eoliene și extinderea centralei de la Cernavodă, în acord cu Planul pentru Schimbări Climatice, avem in plan o linie nouă Cernavodă-Sâlpu, trecerea la 400 kV de la Sâlpu la Brazi vest, linia Stejaru Gheorghieni va fi reconductată. Puterea din sud-vest tranzitează Molvova și ajunge în Transilvania.

În zona Dobrogea avem 2 noi proiecte și, după ce vom realiza toate acestea, vom avea și o linie nouă Stâlpu-Brașov. Sunt multe proiecte în centrale eoliene, contracte de racordare, avize, studii în curs de realizare sau deja avizate. Sunt multe proiecte care ne fac să credem că țintele din Planul Național pentru Schimbări Climatice vor fi atinse. În sud-vest avem în plan o linie nouă Porțile de Fier – Reșita, care, odată cu stația de la Reșița, va permite și interconectarea cu Serbia. Axul se continuă cu Reșița-Timișoara, cu trecerea la 400 kV. În nord, avem linia Suceava-Cluj, care va permite evacuarea de puteri mai mari.

Sunt proiecte de interes comun, aflate pe lista Comisiei Europene, am primit deja fonduri europene.

Capacitatea reală de interconectare a României cu țările din jur este, la import total, de 2.500 MW, și la export de 2.350 MW.  Cu ajutorul proiectelor pe care le-am menționat vom crește capacitatea în relația cu Bulgaria, cu Serbia și cu Ungaria. În 2025, vom ajunge la 3.700 MW importuri și exporturi de 3.350. Pentru 2030, 4300 MW importuri, 4250 MW export. Noi luăm măsuri pentru a respecta regulamentul european, avem un plan de acțiune care cuprinde și alte măsuri care să sprijine și creșterea capacității de interconexiune și livrările în piață”.

România este importator net de energie electrică

Pe fondul crizei de capacități de producție de la noi, dar și al prețurilor crescute generare de scumpirea certificatelor de emisii, România este, de doi ani, importator net de energie electrică, iar deficitul se adâncește. În 2020, s-au importat 6,8 TWh de energie electrică la exporturi de 4 TWh, o situație mai rea decât în 2019, când s-au importat 5,5 TWh de energie electrică și s-au exportat tot 4 TWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *