Creștere istorică a producției de gaze

Anul trecut, producţia mondială de gaze naturale înregistrat o creştere istorică depăşind nivelurile dinaintea crizei, potrivit asociaţiei internaţionale Cedigaz, citată de Reuters.

“Anul 2010 a fost unul excepţional, cu o creştere spectaculoasă a producţiei de gaze, de 7,3%” a annunţat asociaţia, care are 140 de companii membre în 40 de state ale lumii. “O asemenea creştere este fără precedent. Nu a fost niciodată atât de puternică sau de bruscă” a spus secretarul general al asociaţiei, Theirry Rouaud. Creşterea a fost cauzată de recuperarea economică rapidă a ţărilor emergente şi de iarna grea pe care au avut-o de înfruntat europenii, dar ea poate fi explicată şi prin baza la care se face raportarea: în 2009, producţia globală a scăzut cu 3,4%. Totuşi nivelul de anul trecut a fost cu 4% peste nivelurile anterioare izbucnirii crizei, spun cei de la Cedigaz.

Gazprom, cea mai mare companie gazieră din lume, a raportat pentru anul trecut un profit colosal, de 35 de miliarde de dolari, cu 24% peste nivelul anului precedent.

Reuters nu menţionează volumul producţiei globale de gaz din 2010. Însă, potrivit unui raport al BP, în anul 2009 producţia mondială de gaz a fost de 2.987 de miliarde de metri cubi. Aplicând creşterea anunţată de cei de la Cedigaz ar rezulta, pentru anul trecut ar rezulta o producţie globală de 3.205 miliarde de metri cubi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *