Certificatele de emisii s-au scumpit puternic, ajungând la un nivel maxim al ultimilor 11 ani și nu sunt semne că trendul s-ar inversa. Cea mai afectată de situație este Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, care a primit și anul trecut un împrumut de la stat pentru a-și plăti certificatele fără de care nu poate produce energie electrică.
Cotațiile emisiilor au cresut puternic pe bursa germană EEX, ajungând la valori record. Astfel, după creșterea susținută a cotațiilor, tona de CO2 se tranzacționa, la data de 6 iulie, la 29,6 euro. Asta în condițiile în care, la jumătatea lunii mai, pe aceeași piață EEX cotația era de 18 euro.
Este cel mai mare preț al certificatelor de emisii din 11 ani. Înainte de a vorbi despre efectele acestei explozii a prețurilor asupra României, iată explicațiile acestei situații, alături de o previziune, făcute de un specialist român în domeniu, Florentina Manea, general manager al Carbon and Energy Management, firmă de consultanță în domeniu:
„Ca de obicei „de vină” pentru creșterea recentă de preț sunt mai mult speculanții și mai puțin companiile cu nevoie de conformare. Dincolo de aceasta iată câțiva factori politici și economici care stau la baza deciziei de cumpărare:
• Germania a preluat oficial președinția rotativă a UE pe șase luni. Printre subiectele pe masa de discuții se află Green Deal, taxa pe carbon la frontiera blocului economic și fondul de redresare al UE prin planul bugetar pe șapte ani care urmează să fie încheiat pe 20 iulie.
• UE trebuie să cadă de acord cu privire la un obiectiv actualizat de emisii pentru 2030, cu 50-55% sub nivelurile din 1990. Revizuirea Directivei EU ETS și a reglementărilor conexe pentru a le poate face eficiente în a atinge acest nou obiectiv, este de asemenea pe ordinea de lucru.
• Comitetul pentru Mediu al Parlamentului European a votat în favoarea includerii transportului maritim în cadrul EU ETS. Propunerea urmează a fi votată.
• Operatorul nuclear de energie francez EDF a închis reactorul Fessenheim 2. Franța intenționează să închidă aproximativ 12 reactoare până în 2035 pentru a reduce cota de energie nucleară în mixul energetic la 50%. Capacitățile închise trebuie să fie înlocuite cu altele noi, cel mai probabil cu surse regenerabile și gaz, aceasta din urmă însemnând o creștere a emisiilor.
• Prețurile petrolului se mențin pe fondul semnelor de respectare a reducerilor de producție OPEC+.
Având în vedere că se tranzacționează peste nivelul maxim al ultimilor 11 ani nu putem vedea niciun indicator tehnic de rezistență care să ne facă să vorbim despre o viitoare scădere de prețuri.
Din contră, un număr semnificativ de companii au folosit în trecut „împrumutul” alocării gratuite pentru conformarea emisiilor anului precedent. Aceste companii vor intra pe piață în a doua jumătate a anului 2020 susținând creșterea prețului. De asemenea, licitațiile zilnice pentru certificate de Fază 3 se vor încheia în decembrie, lăsând prețul la libera imaginație a celor ce dețin aceste certificate pentru cumpărătorii de conformare obișnuiți să facă achiziția din ianuarie până în aprilie 2021 pentru conformarea anului anterior”
Efectul
Amintim că, potrivit legislației europene, certificatele de emisii trebuie cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Pe lângă companiile din industrie, România are, în sectorul energetic, unități de generare pe bază de combustibili fosili, inclusiv pe cărbune, iar acestea sunt cele mai afectate de creșterea costului acestor certificate, pentru că ele emit cel mai mult.
Cea mai afectată companie este Complexul Energetic (CE Oltenia), care administrează cele patru termocentrale pe lignit din zona Olteniei-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2. Compania trebuie să facă dovada, în luna aprilie, că a achiziționat toate certificatele de emisii aferente producției de energie electrică pe anul precedent. Compania cumpără certificatele de pe bursa EEX.
Pentru anul trecut, CE Oltenia a primit un împrumut de la Guvern necesar achiziționării acestor certificate, de 251 de milioane de euro, pentru că avea de cumpărat 16 milioane de certificate, și nu a putut cumpăra din surse proprii decât patru milioane.
Costul estimat de achiziţie a fost de 24 de euro pentru fiecare certificate, dar, beneficiind și de unele condiții favorabile ale pieței, certificatele au fost cumpărate la prețuri cuprinse între 16,5 euro și 21,5 euro pe certificat, în funcție de momentul achiziției. Din acest motiv, compania ar fi economisit circa 60-65 de milioane de euro din creditul pe care i l-a acordat în acest scop Guvernul la începutul anului 2020.
Evident, și pentru acest an, compania trebuie să cumpere certificatele aferente producției de energie, până în aprilie anul viitor, și este clar că acest preț record, de 29 de euro, dacă se menține, va pune o presiune suplimentară pe finanțele companiei.
În a doua jumătate a acestui an, CE Oltenia a primit o gură de oxigen, prin prisma faptului că ANRE i-a alocat o cantitate de 1,4 TWh de energie electrică pentru consumul pieței reglementate (populație) pe care CE Oltenia o vinde la prețul de aproape 250 de lei/MWh. Livrarea se face doar până la sfârșitul anului, pentru că de la 1 ianuarie nu vor mai fi prețuri reglementate la electricitate.
Nu știm prețul la care este bugetată achiziția certificatelor, dar este clar că prețul de 29 de euro va crea și în acest an presiune pe buget mai ales că, potrivit unor surse din piață, CEO nu a putut cumpăra certificate aferente consumului acestui an, din cele 60 de milioane de euro economisite din împrumutul de la stat, atunci cand acestea aveau un preț de sub 20 de euro.
După o primăvară în care a avut un aport destul de mic la piața de energie, CE Oltenia a început din nou să producă la o putere orară de peste 1.000 MW, constant.