Crește tariful de transport al energiei electrice

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o majorare a tarifului de transport al energiei electrice, încasat de Transelectrica, potrivit unui ordin emis de Autoritate.

Tariful mediu de transport care va fi perceput de Transelectrica va fi, de la 1 aprilie, de 28,10 lei/MWh, potrivit ordinului ANRE. Având în vedere că actualul tarif mediu este de 23,96 lei/MWh, avem așadar o majorare a tarifului mediu de circa 17%. A crescut atât componenta de injecție a energiei în sistem (Tg) de la 1,49 la 2,53 lei/MWh, cât și componenta de extragere a energiei din rețea (Tl), de la 22,47 la 25,57 lei/MWh. Tarifele nu conțin TVA.

Majorarea tarifului de transport, perceput de Transelectrica, a fost operată de ANRE în condițiile în care Autoritatea a majorat și tarifele de distribuție, despre care puteți citi AICI.

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic național, a înregistrat în 2021 o pierdere de șase milioane de lei, de la un profit de 145 de milioane de lei în anul precedent. Un factor determinant a fost scumpirea energiei electrice pentru consumul propriu al rețelei,în condițiile în care aceste costuri suplimentare nu au fost recunoscute la vremea lor de către ANRE și, ca atare, n-au fost introduse în tariful reglementat de transport.

Exact din acest motiv au crescut acum tarifele, dar majorarea acoperă doar costurile mai mari de anul trecut. Cele din acest an vor fi recunoscute în tarifele care se vor majora de la 1 aprilie 2023.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *