Crește și nu se mai oprește: prețul spot orar al energiei electrice se apropie de pragul de 1.600 de lei/MWh

Prețul orar al energiei vândute pe piața spot cu livrare mâine seară a ajuns la 1.547 de lei/MWh, în creștere accentuată față de cel de azi și care nu a mai fost întâlnit de iarna trecută.

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București aferent energiei cu livrare în data de 24 august a fost de 817  de lei/MWh, un preț mediu mai mare față de cele cu care ne-am obișnuit și în creștere cu 53 de lei față de ziua de azi, când prețul a crescut cu peste 100 lei/MWh față de cel din ziua anterioară.

Prețul orar a depășit pragul de 1.500 de lei/MWh – astfel, mâine la ora 21.00 prețul orar este de 1.547 lei/MWh, în creștere cu peste 100 de lei/MWh față de cel consemnat azi, despre care scriam ieri că a mai fost atins în acest an doar în luna februarie.

La acea oră, prin mecansimul de cuplare a piețelor spot, în România intra masiv energie din rețeaua bulgară, la o putere de 1.212 MW și din rețeaua ungară, la 619 MW.

Prețurile au început să crească în România de la jumătatea verii, spre exemplu prețul mediu spot din luna iulie a fost de 479 de lei/MWh, în creștere de 13,5% față de luna precedentă. A fost pentru prima dată de la începutul acestui an când prețul lunar mediu spot  a crescut pe piața de la București comparativ cu luna precedentă. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună.

Amintim că Parlamentul a decis să reducă prețul maxim de decontare pentru energia cumpărată de furnizori și vândută clienților la preț plafonat, de la 1.300 lei/MWh la 900 lei MWh. În baza legislației de plafonare, bugetul de stat suportă diferența dintre costul mediu de achiziție din piață al energiei de către furnizori, dar nu mai mult de 900 de lei/MWh, și prețul plafonat la care furnizorii sunt obligați să vândă energia clienților.

Citește și:

România și Polonia au ajutat, de urgență, sistemul energetic al Ucrainei, pe fondul consumului crescut și al avariilor la centrale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *