Conducta caspică (CPC), prin care majoritatea țițeiului kazah ajunge spre Europa poate deja transporta mai mult țiței. Pe de altă parte, Kazahstanul lucrează și la creșterea exporurilor de țiței folosind rute alternative, care să ocolească Rusia.
Oficialii consorțiului Caspian Pipeline Consortium (CPC), care administrează conducta pe unde se derulează majoritatea exporturilor de țiței kazah spre Europa i-au informat pe oficiali kazahi că va crește capacitatea de transport al țițeiului, potrivit unui comunicat de presă.
În acest sens, directorul general al CPC, Nikolay Gorban, a avut la Sankt Petersburg o întâlnire cu ministrul kazah al energiei, industriei și comerțului, Almasadam Satkaliyev, în care l-a anunțat că programul opeațional al CPC permite deja creșterea capacității de transport a conductei caspie, la 82 de milioane de tone pe an.
De la începutul anului, prin conducta caspică au fost transportate 29,5 milioane de tone de petrol, încărcându-se 272 de petroliere în terminalul din portul rusesc Novorosiisk, iar pentru anul în curs, conform previziunilor, este estimat un volum total de 61 milioane de tone. Anul trecut, prin conducta CPC s-au transportat 58,7 milioane de tone de petrol.
Vorbind despre perspectivele pentru următorii trei-patru ani, șeful consorțiului CPC a subliniat că urmează lucrări pe scară largă pentru înlocuirea a aproape 400 de kilometri de conductă. Acest lucru va crește semnificativ fiabilitatea și siguranța instalațiilor, în condițiile în care pe aici, tradițional, trece peste 80% din exportul de țiței din Kazahstan, în condițiile în care CPC este, chiar și în contextul complicat al războiului din Ucraina, cea mai bună rută, din punct de vedere al logisticii și rentabilității.
CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil.
O parte din țițeiul transportat prin CPC ajunge la rafinăria Petromidia, deținută de KazMunayGas. Kazahstanul este de altfel principala sursă de petrol a României.
Diversificare a rutelor
Porturile caspice Aktau și Kuryk au fost încorporate într-o zona economică specială, în urma unui decret al președintelui Kazahstanului recent emis, pentru a crește potențialul de transport și logistică al țării caspice, potrivit relatărilor recente ale presei locale. Decizia va stimula investițiile în regiune și va crea unul dintre cele mai mari coridoare internaționale de transport, cu cele mai bune companii de logistică din lume, care va fi folosit inclusiv pentru creșterea livrărilor de petrol pe această rută.
Cu șase docuri petroliere cu o capacitate anuală de 12 milioane de tone, prin portul Aktau se transportă mărfuri de la est la vest, de la nord la sud către Azerbaidjan, Iran, Rusia și Turkmenistan. Cu patru docuri, prin portul Kuryk exportă petrol, metale și produse chimice către Baku, a informat directorul portului, Serik Akhmetov. Din cauza situației geopolitice, transportul de mărfuri prin portul Kuryk s-a dublat în acest an, ajungând la peste 550.000 de tone, arată presa locală.
De fapt, în contextual dificil al războiului din Ucraina și al efectelor lui, Kazashstanul încearcă de ceva vreme să își mai dversifice rutile de export al petrolului. Kazahstanul, care are cea mai lungă frontieră terestră cu Rusia dintre toate statele foste sovietice, a parcurs o linie delicată pentru a reduce dependența de Rusia fără a se detașa total de vecinul său, scria Reuters într-o știre din primăvară.
Datele consultate de Reuters au arătat că livrările de petrol din portul Aktau de la Marea Caspică către Baku din Azerbaidjan, principala rută ce ocolește Rusia, au urcat la 163.436 de tone în perioada ianuarie – martie, de la 28.875 de tone în aceeași perioadă din 2022.
Pe de altă parte, compania kazahă de stat Kazmortransflot a anunțat că va cumpăra două petroliere de 8.000 de tone pentru a opera în Marea Caspică în acest an. Are nevoie de aceste nave pentru a crește livrările de petrol prin Azerbaidjan, ocolind Rusia, după cum relata publicația rusă Kommersant. În prezent, compania deține petrolierele Aktau, Astana și Almaty, fiecare cu o capacitate de 12.400 tdw. Dimensiunile mici ale navelor se datorează adâncimilor mici la care trebuie efectuate transporturile prin Caspica.