Crește capacitatea de export de gaze din România spre rețeaua ungară, de la 1 decembrie

Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport a gazelor anunță creșterea capacității tehnice de export în punctul de interconexiune cu rețeaua ungară, de la 1 decembrie 2020, în contextul finalizării gazoductului BRUA, faza 1, pe teritoriul României.

“Vă aducem la cunoștință faptul că, în contextul situației actuale de la nivel mondial generată de pandemia COVID-19, precum și a măsurilor aferente impuse de autoritățile române, SNTGN Transgaz SA preconizează creșterea capacității tehnice în PI (punctul de interconectare – n.red.) Csanádpalota pe direcția RO>HU, de la 0,75 mld. mc/an – la 1,75 mld. mc/an, începând cu data de 01 decembrie 2020, după finalizarea lucrărilor la proiectul BRUA 1”, arată Transgaz într-o informare.

“Până la acea dată , licitațiile privind capacitățile agregate/neagregate oferite în punctul de interconectare Csanádpalota RO>HU vor avea ca referință capacitatea tehnică maximă la nivelul actual de 21.520.269 kWh/zi, respectiv 0,75 mld. mc./an.

Așadar, strict tehnic, capacitatea de import prin punctul de interconectare cu Ungaria va fi de peste 17% raportat la producția națională, care este de sub 10 miliarde de metri cubi/an, acum

Proiectul BRUA presupune, în prima sa fază, construcția unei con­ducte lungi de 479 de kilometri între sudul țării (Podișor) și vestul ei (Recaș). Conectat la actualul sistem de transport al gazelor din România și la țărmul Mării Negre (prin legătura Tuzla-Podișor), proiectul ar fi urmat, în prima sa fază, să permită creșterea capacității de tranzit de gaze, pe relația Ungaria, cu 1,75 miliarde de metri cubi pe an, și dinspre Bulgaria, cu 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

Proiectul are o valoare de circa 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane de euro au reprezentat finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar restul – investiție din surse proprii sau atrase ale Transgaz, compania națională care administrează sistemul românesc de transport al gazelor naturale. Conducta, cu stațiile de comprimare a gazelor cu tot, va fi terminată până la finalul acestui an.

Scopul declarat al gazoductului BRUA, considerat pro­iect strategic chiar de Comisia Europeană, este asigurarea accesului Europei Centrale și de Est la noi surse de gaze, altele decât cele rusești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *