Cotațiile la benzină și motorină au depășit pragul de 1.000 de dolari pe tonă. Ar putea urma noi scumpiri la pompă

Cotațiile la produsele petroliere, cele de care depinde cel mai mult, alături de taxe, prețul plătit la pompă au crescut în ultimele zile și au depășit pragul de 1.000 de dolari pe tonă, și la benzină și la motorină, potrivit datelor consultate de noi.

Cotația benzinei pentru zona mediteraneeană, cea care este luată în calcul și în România, a crescut cu 53 de dolari pe tonă în ultima săptămână, ajungând la 1.021 de dolari în data de 15 septembrie, iar cotația motorinei a crescut cu 75 de dolari pe tonă în ultima săptămână, ajungând la 1.008 dolari, la aceeași dată.

Creșterea cotației la motorină din zona noastră este destul de apropiată de cea pentru nordul Europei (acolo a crescut cu 83 de dolari în intervalul analizat). Însă, la benzină, prețul a crescut mai mult în zona mediteraneeană, dat fiind avansul de doar 15 dolari pe tonă al cotației pentru zona nordică a continentului.

Cotațiile sunt în creștere mai accentuată de câeva zile, după o scurtă perioadă de relativă stabilitate, iar avansul față de începutul lunii septembrie este de circa 120 de dolari pe tonă pentru motorină și 70 de dolari pe tonă pentru benzină.

Creșterile survin pe fondul mai multpr factori: scumpirea petrolului – azi a fost depășit pragul de 84 de dolari pentru țițeiul Brent, nivelul maxuim de la începutul anului, cererea îm creștere, stocurile mici, creșterea marejelor de rafinare. Totul pe fondul temerii că în Europa de Vest și Statele Unite capacitatea de rafinare tot mai redusă nu va reuși să satisfacă nevoia de carburanți a piețelor – ba chiar există pericolul de fluctuații bruște de preț în condițiile în care pot interveni opriri neprevezute la rafinăriile care nu și-au mai făcut lucrările de mentenanță. Plus, în zona Mării Negre, costurile suplimentare asociate războiului, cu transpotul și asigurarrea.

Prețurile au crescut în benzinării, destul de ușor

Prețurile retail ale carburanților și-au reluat creșterea. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a operat ultima scumpire acum două zile – cinci bani pe litru și la benzină și la motorină, după o scumpire identică ce avut loc cu două zile înainte. Sunt singurele scumpiri care au avut loc de la începutul lunii, dar au venit după o serie de 14 scumpiri succesive de la jumătatea lui iulie până la finalul lui august. Probabil că, după recentele creșteri ale cotațiilor, prețurile vor crește din nou.

Întrebat acum patru zile ile despre evoluția prețurilor la carburanți, premierul Marcel Ciolacu ca spus că scumpirea carburanţilor „nu este atât de mare”, și că în toată lumea au crescut prețurile din cauza războiului din Ucraina. Scumpirea va fi ţinută „într-un grafic”, a spus premierul.

„O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea preţ cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic”, a spus Ciolacu,

Citește și:

Petrom a fost cel mai important furnizor de benzină de import al Ucrainei, în luna august

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *