Cotaţia petrolului a crescut cu 30% după ce Trump a spus că Arabia Saudită şi Rusia vor reduce producţia. Preţurile au crescut la peste 30 de dolari

Cotaţia barilului de petrolul a crescut joi cu peste 30% după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a spus că se aşteaptă ca Arabia Saudită şi Rusia să îşi reducă producţia de petrol cu aproximativ 10 milioane de barili pe zi, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În jurul orei 15:00 GMT, la Londra cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie au crescut cu 8,04 dolari, sau 33%, până la 32,78 dolari per baril.

La New York, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 6,62 dolari, sau 33%, până la 26,93 dolari.

Anterior, Donald Trump a publicat un mesaj pe contul său de Tweeter conform căruia Arabia Saudită şi Rusia, primii doi mari producători de petrol, sunt dispuşi să ajungă la un acord de reducere a producţiei.

„Tocmai am vorbit cu prietenul meu, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, care la rândul său a vorbit cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi mă aştept, şi sper, că cele două ţări îşi vor reduce producţia cu aproximativ 10 milioane de barili, lucru care dacă se va întâmpla va fi grozav pentru industria de petrol şi gaze”, a scris Donald Trump.

Un acord internaţional destinat limitării producţiei de petrol a expirat marţi, ceea ce a eliminat restricţiile impuse membrilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusiei şi altor state producătoare.

Cotaţia petrolului a încheiat primul trimestru al acestui an cu cele mai mari scăderi din istorie. Miercuri, un baril de petrol era cotat la 25 de dolari, după ce anterior a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani. Au fost momente în care preţurile scăzuseră sub 20 de dolari (sortimentul WTI), iar analiştii anticipau scăderi şi mai mari, pentru că, din cauza producţiei mari care nu este însolţită de un consum pe măsură, capacităţile de stocare sunt pline şi practic nu mai este loc pentru depozitare.

Pericol şi pentru România

Industria de petrol şi gaze de la noi este şi ea lovită de actuala criză, iar cotaţiile foarte joase ale ţiţeiului pot pune în pericol funcţionarea acestui sector, a declarat joi ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a subliniat că, deocamdată, în România, nu sunt probleme.

„Mai este o industrie şi poate lumea nu înţelege. Şi industria de petrol şi gaze este o industrie lovită. Ea funcţionează, asigură energie României, asigură consumul de gaze al României, dar preţurile foarte joase ale ţiţeiului, la cotaţiile internaţionale, practic pot pune în pericol inclusiv funcţionarea acestei industrii. Consumul a scăzut foarte mult în România”, a spus Popescu la Antena 3.

El a subliniat că s-a redus foarte mult consumul de carburanţi, iar rafinăriile lucrează pe stoc, însă, la un moment dat, acestea ar putea fi oprite pentru că nu mai au unde să depoziteze produsele.

„De aceea, poate pentru unii nu înseamnă nimic, sau înseamnă o nouă fericire că preţul petrolului e jos. Vă pot spune care sunt rezultatele în lanţ, ce rezultă din acest preţ jos al petrolului şi scăderea consumului, pentru că, până la urmă, scăderea consumului se reflectă asupra tuturor. Nu sunt deocamdată probleme în industria de petrol şi gaze din România, am vorbit cu toţi operatorii, sunt la dispoziţia noastră, se asigură că sistemul energetic va funcţiona corect, dar vreau să trag un semnal de alarmă vizavi de o îngheţare, aşa, a plăţilor către furnizorii de utilităţi, energie electrică şi gaze naturale, care poate genera o propagare în lanţ a neplăţii şi să ajungem ca producătorii să nu-şi mai poată finanţa producţia”, a precizat ministrul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *