Coronavirusul va provoca prima scădere a cererii mondiale de petrol de după 2009 – IEA

Această revizuire semnificativă a estimărilor IEA a venit în aceeaşi zi în care preţul petrolului a scăzut cu peste 25% şi se îndreaptă spre cel mai semnificativ declin din ultimii 29 de ani, după ce Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor exact într-un moment în care epidemia de coronavirus afectează cererea mondială de petrol.

Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019. Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuşi să ţină sub control răspândirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar şi cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.

Epidemia de Covid-19 a provocat o diminuare semnificativă a activităţii industriale, în special în Asia, precum şi în Italia, una din cele mai afectate ţări din lume după China. Virusul a provocat o reducere a cererii pentru transport terestru şi aerian.

„Criza coronavirusului a afectat o gamă largă de pieţe energetice, inclusiv cărbunele, gazele naturale şi regenerabile, însă impactul său asupra pieţelor petroliere este deosebit de puternic pentru că împiedică transportul oamenilor şi bunurilor”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Cu toate acestea, după şocul preconizat pentru 2020, IEA se aşteaptă la o revenire a consumului mondial de petrol în 2021, când ar urma să înregistreze o creştere de 2,1 milioane bpd. După aceea, ritmul de creştere se va modera la 850.000 de bpd până în 2025, ca urmare a unei creşteri mai modeste a cererii pentru combustibili de transport pe măsură ce guvernele vor implementa politici destinate să îmbunătăţească eficienţa motoarelor cu combustie internă şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Criza coronavirusului sporeşte incertitudinile cu care se confruntă industria mondială a petrolului pe măsură ce analizează noi investiţii şi strategii de business”, a adăugat Birol.

Chiar dacă se aşteaptă la o scădere semnificativă a cererii mondiale de petrol, IEA şi-a păstrat nemodificate estimările privind oferta mondială de petrol, capacităţile de producţie urmând să se majoreze cu 5,9 milioane bpd până în 2025, depăşind uşor cererea. Cea mai mare parte a avansului producţiei ar urma să vină de pe urma majorării producţiei de petrol de şist în SUA, precum şi de pe urma majorării producţiei în Brazilia Guyana şi Canada.

În ceea ce priveşte Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, majorările de producţie din Irak şi Emiratele Arabe Unite vor compensa scăderile din Libia şi Venezuela, astfel că pe ansamblu producţia OPEC va creşte cu 1,2 milioane bpd până în 2025.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *