Coronavirusul prăbuşeşte cotaţiile certificatelor de emisii. CE Oltenia câştigă

Scăderea activităţii economice în Europa Occidentală, generată de măsurile de izolare impuse de actuala pandemie de coronavirus, coroborată cu prăbuşirea preţurilor la petrol, a condus la scăderea accentată a cotaţiilor cetificatelor de emisii. România, mai precis Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de electricitate al ţării, controlat de stat, are un mic câştig din această situaţie – aproape 50 de milioane de euro

Pe piaţa germană EEX, certificatele de emisii futures se tranzacţionau în data de 16 martie la valoarea de 19,4 euro, în condiţiile în care în iulie tranzacţiile se făceau şi la nivelul de 29 de euro. Este o scădere accentuată.

Solicitată de noi, Florentina Manea, director general al Carbon&Energy Management SRL, a explicat cauzele scăderii cotaţiilor.

“Există două evenimente principale care au afectat toate evenimentele politice, economice și sociale majore începând cu săptămâna trecută:  Primul: Miercurea trecută, focarul de coronavirus a fost declarat pandemie de Organizația Mondială a Sănătății, care a cerut guvernelor să intensifice eforturile de izolare, deoarece numărul de cazuri la nivel mondial depășise 120.000, iar decesele erau peste 4.300 la momentul respectiv. Al doilea: Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC +, nu a reușit să accepte o prelungire a reducerii producției de țiței. Într-un război al prețurilor saudito-ruse și în cursa pentru o cotă de piață mai mare, Arabia Saudită a redus prețul oficial de vânzare pentru petrol la toate destinațiile și planifică producție record în aprilie.

Din acest moment, aceste două evenimente separate s-au legate între ele și au dus piețele la valori minime ale ultimilor ani în timp ce guvernele și băncile centrale au încercat să ușureze căderea. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat noi măsuri pentru a sprijini economia afectată de virus. Banca și-a extins programul de achiziție de obligațiuni cu 120 de miliarde de euro pentru a stimula lichiditatea. De asemenea, BCE a amânat testul de stres din acest an și a relaxat câteva reguli de capital. Administrația președintelui Donald Trump și republicanii au cerut luni Senatului să sprijine rapid un plan de ajutor pentru coronavirus care să ia în considerare serios o legislație masivă de stimulare economică”, explică Florentina Manea.

“În momentul de față, semnele de ușurare nu se fac văzute. Prețurile petrolului sunt scăzute pe măsură ce piețele bursiere scad și ele, în pofida faptului că Rezerva Federală din SUA a redus rata a dobânzii de referință aproape la zero pentru a face față crizei financiare provocate de coronavirus. Tranzacționarea pe Bursă a fost suspendată ieri pentru 15 minute în SUA întrucât indicii au pierdut peste 7% la deschidere

Certificatele de emisii EUA, instrumente financiare din 2018 au fost afectate cu întârziere de acest val de scădere. Dacă Brent se tranzacționa la jumătatea nivelului din Februarie, contractul de decembrie 2020 a închis abia ieri ziua la valoarea de 19.40, nivel de preț nemaivăzut din februarie anul trecut” conchide Florentina Manea.

De ce e important?

Certificatele de emisii sunt cumpărate de companiile din industrie, în special de producătorii de energie electrică ce folosesc combustibili fosili şi emit ca atare gaze cu efect de seră, pentru a-şi putea desfăşura activitatea. Un cost mai mic ale acestor certificate le aduce aşadar un avantaj. Iar certificatele s-au tot scumpit – acum doi ani şi jumătate costau şapte euro, în vara anului trecut ajunseseră la 29, ca urmare a politicii de decarbonizare a Comisiei Europene.

În România, cea mai afectată companie de creşterea costurilor acestor certificate este Complexul Energetic Oltenia (CEO) , al doilea producător de energie electrică al ţării. În contul producţiei de energie electrică a anului trecut, compania trebuie să cumpere 16 milioane de certificate până la data de 1 aprilie 2020. A cumpărat doar patru din surse proprii, şi beneficiază de un împrumut de la stat, în valoare de 251 de milioane de euro, pentru a le cumpăra pe restul de 12 milioane. Potrivit unor surse locale, compania nu a cumpărat încă certificatele, banii urmând să fie alocaţi efectiv în 23-24 martie de Ministerul Finanţelor. Costul estimat de achiziţie a fost de 24 de euro pentru fiecare certificat, deci, dacă CEO face achiziţia la preţuri în jur de 20 de euro, câştigă aproape 50 de milioane de euro, bani care nu vor mai fi plătiţi. Desigur, totul ţine de evoluţia cotaţiilor până la acel moment.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *