Coronavirus. PetroChina, cel mai mare importator de gaze din lume, a declarat forţa majoră pe contracte

Compania de stat PetroChina, cel mai mare importator de gaze naturale din lume, a decis să declare drept cazuri de forță majoră toate importurile pe care le face, inclusiv de gaze petrolifere lichefiate, au dezvăluit pentru Reuters mai multe surse anonime, care n-au dat alte detalii cu privire la această măsură, în afară că a fost determinată de explozia de epidemie de gripă de tip coronavirus, informează site-ul oilprice.com, citat de Economica.net.

“Tăierile de comenzi de aprovizionare vor afecta toți furnizorii în mod proporțional, dar furnizorii de gaz petrolier lichefiat vor fi mai puțin afectați față de cei care furnizează gaze naturale prin conducte”, a explicat una dintre surse, scrie Economica.net

China importă 40% din necesarul său de gaze naturale, 70% din aceste importuri sunt asigurate prin furnizarea prin intermediul conductelor clasice de către Rusia, Kazakhstan, Turkmenistan și Myanmar. Restul de 30% din importuri este reprezentat de gazul petrolier lichefiat și este cumpărat de la companii din alte state.

Una dintre sursele Reuters a dezvăluit că pentru gazele naturale importate prin conducte, PetroChina a a cerut deja scăderea volumului zilnic pe care-l cumpără. Pentru gazul petrolier lichefiat, compania chineză a solicitat amânarea mai multor transporturi pentru primul trimestru al anului.

Această măsură vine după ce o altă companie energetică de stat chineză, CNOOC a suspendat contractele sale cu cel puțin trei furnizori de gaze petroliere lichefiate. CNOOC este cel mai mare importator chinez de gaze petroliere lichefiate.

Noile știri cu privire la aceste scăderi ale importurilor de gaze naturale sugerează că spațiile de depozitare chineze sunt pline, iar că cererea a rămas una scăzută și va mai rămâne pentru o perioada nedeterminată de timp. Veștile despre economia celui mai mare producător industrial și exportator din lume sunt unele pesimiste, iar așteptările nu doar că merg înspre o slăbire a ritmului de creștere economică, ci chiar la o reducere a Prodului Intern Brut în primul trimestru al acestui an.

“PetroChina a făcut tot ce a putut pentru a reduce impactul efectelor epidemiei de coronavirus și a încercat să ajungă să ia o asemenea decizie, care a fost transmisă inclusiv către  cargourile aflate în  India și Singapore”, a precizat una dintre surse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *