Coridorul vertical al gazelor: Bulgaria a semnat un contract de un sfert de miliard de euro pentru creșterea capacității conductelor spre și dinspre Grecia și România

Operatorul bulgar al rețelei de transport de gaze din țara vecină, Bulgartransgaz, a semnat joia trecută două contracte în valoare de aproape 485 de milioane de leva (248 de milioane de euro) cu un consorțiu format din firma americană de consultanță în construcții Hill International și de grupul bulgar de construcții Glavbolgarstroy (GBS) pentru extinderea infrastructurii de gaze, ca parte a unei inițiative de construire a unui coridor de gaze care să lege Grecia de nordul Europei, potivit presei de specialitate

În 2016, Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au convenit să dezvolte infrastructura necesară pentru așa-numitul coridor vertical de gaze, care să permită transportul bidirecțional de gaze între țările participante. Ucraina, Republica Moldova și Slovacia s-au alăturat inițiativei la începutul acestui an.

Acordurile semnate săptămâna trecută se referă la construcția de consuducte între localitățile Kulata și Kresna (sud-vestul țării) și între Rupcha și Vetrino (nord-estul țării, spre punctul de interconexiune cu România), a arătat Executivul de la Sofia într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.

Contractele marchează începutul eforturilor de creștere a capacităților de transport de gaze între Grecia și Bulgaria și între Bulgaria și România. După finalizare, infrastructura de transport de gaze a Bulgariei va putea tranzita cantități suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) din surse precum SUA, Azerbaidjan și Egipt.

„Inițiativa operatorilor de transport de gaze din Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Moldova va garanta securitatea energetică prin diversificarea aprovizionării pe termen lung”, a declarat premierul Dimitar Glavchev. El a precizat că, după oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, estimată pentru începutul anului 2025, Coridorul vertical de gaze se va impune ca o infrastructură de importanță majoră pentru regiune.

Luna trecută, Bulgartransgaz a încheiat o licitație pentru extinderea Coridorului Vertical de Gaze, care prevede planificarea spațială, proiectarea investiției, livrarea de materiale și echipamente, și construcția și punerea în funcțiune a unor noi amplasamente pentru extinderea infrastructurii la punctele de interconectare Kulata-Sidirokastro și Negru Vodă-Kardam.

Consorțiul Hill International-GBS au primit două dintre cele trei loturi, în timp ce consorțiul DZZD Negru Vodă-Kardam 2024, format din furnizorul de soluții de inginerie Divicom, cu sediul în SUA, compania românească de construcții Habau și firma locală SA.I.E, a fost ales pentru a efectua lucrări la o conductă de transport de gaze de la Piperevo la Pernik.

În aprilie, operatorul de transport al gazelor din Bulgaria a lansat o licitație de 15 milioane de leva pentru posibillitatea inversării fluxului la stația de comprimare Kardam de la granița cu România și extinderea capacității sistemului de control al acesteia, ca parte a proiectului coridorului de gaze.

Citește și:

Ungaria este mulțumită de cooperarea cu Rusia în privința importului de gaze naturale și nu are nicio intenție să renunțe la ele 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *