Contribuţia pentru cogenerare, plătită de toţi consumatorii de electricitate în factură, ar putea creşte. Noi reguli

Autoritea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, recent, modificarea reglementărilor referitoare la cuantumul contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, o taxă plătită în facturi de toţi consumatorii de energie electrică şi care ar putea creşte puţin din această toamnă, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Autoritatea a aprobat o nouă metodologie de calcul a acestei contribuţii, potrivit surselor noastre, şi ar fi vorba de două modificări esenţiale, care vor conduce la o creştere a sprijinului acordat producătorilor de energie electrică şi termică ce se califică la această schemă de sprijin.

În primul rând, contribuţia pentru cogenerare va fi ajustată cu rata inflaţiei. În al doilea rând, în calculul său va fi inclusă şi o componentă din costul pe care producătorii îl au cu achiziţia de certificate de emisii, achiziţie care este obligatorie pentru toţi producătorii care folosesc combustibili fosili. Cel mai probabil, centralele în cogenerare pe cărbune vor primi mai mulţi bani în cpntul acestei scheme de sprijin.

Nu este încă disponibil un calcul, pentru a vă putea spune cu impactul la consumatorul final. Tot ceea ce am reuşit să aflăm este că el nu va fi “semnificativ”.

Citeşte şi:

Ce vor plăti consumatorii românii în plus în facturile de electricitate în anii următori

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producători care se califică.

Valoarea totală a contribuţiei plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit datelor ANRE. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul precedent, pentru că valoarea acestei contribuţii a fost redusă.

În total, cantitatea de energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *