Contribuția de cogenerare scade cu 24% de la 1 ianuarie. Factura la electricitate se reduce cu 1,7 bani/kWh

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o scădere cu 24% a contribuției de cogenerare, care este plătită de toți consumatorii de energie electrică din România. Impactul în factură este minor, iar reducerea de acum vine după o creștere decisă acum două luni

Iată comunicatul ANRE:

„În ședința Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din data de 16.12.2020 a fost aprobat Ordinul nr. 239/16.12.2020.

Conform Ordinului președintelui ANRE nr. 239 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare al acesteia, valoarea contribuţiei pentru cogenerare care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021 este de 17,12 lei/MWh.

Această valoare  este cu 24,35% mai mică decât valoarea contribuției pentru cogenerare de 22,63 lei/MWh aflată în vigoare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2020.

Aplicând noua valoare a contribuției pentru cogenerare, valabilă până la data de 30 iunie 2021, va rezulta un impact asupra prețului la consumatorul final de 0,01712 lei/kWh”.

Amintim că, înainte de a fi scăzută acum, această contribuție fusese crescută, cu circa 40%, cu începere de la 1 noiembrie. Înainte de a fi crescută atunci,, ea fusese redusă, la începutul lunii iunie, cu 16%, de către ANRE.

Cu câteva zile înainte premierul Orban anunțase reducerea acestei contribuții, într-o vizită pe care a făcut-o la producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate al țării.

„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor (de fapt a centralelor – n.r.) de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă (din 2010 încoace – n.r.), foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a spus atunci Orban.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Circa 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *