Contribuţia de cogenerare, plătită de toţi consumatorii de energie electrică, scade cu 36%. Ordin ANRE

Contribuţia pentru cogenerare eficientă,  o taxă plătită de toţi consumatorii de energie electrică din România pentru susţinerea centralelor care produc energie electrică şi termică în cogenerare, în condiţii de eficienţă, a fost diminuată cu 36%, de la 1 iulie.

Contribuţia pentru cogenerare este , de la 1 iulie, de 0,0076 lei/KWh, potrivit Ordinului Preşedintelui ANRE nr 114/2018. Ordinul modifică reglementarea anterioară, aprobată anul trecut, care fixa valoarea contribuţiei pentru cogenerare la 0,0119 lei/KWh. Aşadar, această contribuţie este cu 36% mai mică, acum. Modificarea a intrat în vigoare la data de 1 iulie.

Pentru consumatorii casnici, la un consum lunar de 150 KWh, impactul edste nesemnificativ-factura scade cu 76 de bani (TVA inclus), dar la nivelul  sumei strânse de care beneficiază producătorii, impactul este semnificativ.

Valoarea totală a contribuţiei pentru cogenerare plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit ultimelor date ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul trecut.

Contribuţia pentru cogenerare este plătită de toţi consumatorii de energie electrică, iar banii merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România au beneficiat de acest bonus, plătit de toţi consumatorii.

O scădere după ce a mai fost o scădere

În total, cantitateade energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

Pentru susţinerea acestor producători, în primele şase luni din anul 2017, toţi consumatorii de electricitate au plătit 13 lei/MWh consumat, iar pentru ultimele şase luni din anul trecut, 12,3 lei, ca urmare a unui ordin ANRE care a diminuat valoarea contribuţiei. De la 1 ianuarie 2018, contribuţia plătită de fiecare consumator a fosta stabilită la valoarea de 11,94 lei.

ANRE a redus anul trecut valoarea schemei de sprijin pentru producătorii care sunt îndreptăţiţi să primească acest bonus. Astfel, centralele de cogenerare care utilizează preponderent gaze din sistemul naţional de transport primesc circa 159 de lei pentru fiecare MWh produs, cele care folosesc preponderent gaze din reţeaua de distribuţie primesc 178 de lei/MWh, iar cele care ard preponderant combustibil solid 161 de lei.

Vedeţi mai jos lista producătorilor care primesc această contribuţie:
Centralele care beneficiaza de bonusul de cogenerare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *