Contribuţia pentru cogenerare eficientă, o taxă colectată de la toşi consumatorii de energie electrică din ţară pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse.
Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost majorată la 0,0105 lei/kWh, fără TVA, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nr. 192, publicat la jumătatea lunii noiembrie în Monitorul Oficial.
Până la acea dată, potrivit unui ordin din iulie, contribuţia de cogenerare era de 0,0076lei/kWh, fără TVA. Aşadar, contribuţia a fost majorată cu 38%, dacă facem comparaţia fără TVA. În iulie, contribuţia fusese scăzută, de la 0,0119 lei/kWh, după reduceri care au mai fost operate şi în anul 2017.
Majorarea de acum a fost cel mai probabil determinată de creşterea preţurilor la gazele naturale, combustibilul cu care funcţionează majoritatea centralelor de cogenare care primesc bonusul de cogenerare.
Citeşte şi:
Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă
Pentru o factură aferentă unui consum mediu lunar de 150 kWh, cam cât este consumul unui apartament cu trei camere din Bucureşti, contribuţia pentru cogenerare plătită de consumator este aşadar acum de aproape 1,9 lei, creşterea fiind de doar 45 de bani. Însă, dacă la nivel micro efectul în facturi este insignificant, suma este destul de mare dacă ne referim la totalul încasărilor.
Valoarea totală a contribuţiei plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit datelor ANRE. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul precedent, pentru că valoarea acestei contribuţii a fost redusă.
În total, cantitatea de energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.
Banii din această contribuţie merg pentru susţinerea centralelor electrotermice care produc simultan energie electrică şi termică, în condiţii de eficienţă agreate de ANRE. 44 de astfel de centrale din România au beneficiat de acest bonus, plătit de toţi consumatorii, anul trecut. Printre ele sunt şi cele patru CET-uri mari din Bucureşti.
Depinde cum prezinti informatia,presupun sau cum ai primit dispozitie sa o prezinti.Tot ce se scrie este adevarat.Ceea ce nu se scrie. mai nou se spune prin omisiune ca suna frumos, este faptul ca datorita dezastrului creat incepand cu anul 2000 prin organizarea societatilor de productie a energiei electrice si termice dupa resurse, unica in UE si lume, a fost posibil ca unele societati sa aiba profituri de cca 2-3 miliarde /an,iar populatia datorita gandirii manageriale a guvernelor cu ajutorul ANRE sa plateasca deficientele din cogenerare/termoficare.Realitatea arata ca datorita acestei inginerii financiare ,bonusul de cogenerare,bine dirijate,ascuns sub denumirea de energie eficienta ca suna frumos, investitiile in cogenerare/termoficare nu au putut fi facute,toate cogenerarile/iermoficarile sunt in insolventa cu pasi repezi spre faliment (cele cateva realizate din fonduri UE ,sunt nesemnificative ).Totodata sa reusit ca lumea sa injure si sa huiduie societatile de cogenerare/termoficare , cei adevaratii vinovati fiind fete mari si neavand nici-o problema.E bine ca lumea sa citeasca articolul dlui Petrisor Peiu care explica mult mai bine decat mine dezastrul din energie, pentru a cunoaste oamenii care platesc ,care este adevarul. Sincer m-as bucura si ar fi de dorit ca din institutiile responsabile ,sa aiba cineva curajul si sa scrie ca afirmatiile sunt false , ceea ce nu cred ca se va intampla.
Politica editurii dvs e sa apara comentariile dupa 2-3-4- zile,sau sunt o persoana care supara.
Casa curte fara incalzire centrala de ce platesc contributie pentru COGENERARE